Bacteriophages as a tool against pathogenic bacteria in food; Part 2: Use of bacteriophages in food hygiene
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880163" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880163 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-6-casopisu-maso-rok-2022/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-6-casopisu-maso-rok-2022/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Bakteriofágy jako nástroj proti patogenním bakteriím v potravinách Část 2: Využití bakteriofágů v hygieně potravin
Original language description
Přehledový článek shrnuje aktuální poznatky o aplikaci fágů v chovech zvířat nebo v rámci biokontroly při zpracování potravin. Interakce mezi fágy a bakteriemi jsou vysoce specifické. Před praktickým nasazením fágů je proto třeba identifikovat bakteriální kmeny, na které mají být fágy použity. K zajištění účinnosti fágů v jejich praktickém použití existují dvě řešení, a to použití fágů s velmi širokým rozsahem hostitelů nebo použití koktejlu (směsi) fágů. Největší technickou výzvou při použití fágů k biokontrole je jejich účinnost. Fágy dokáží efektivně snížit hladinu cílených bakterií v potravině, ale nikdy je nedokáží zcela eliminovat. Fágy lze použít také k ošetření povrchů, kde mohou být užitečné při destrukci biofilmů. Fágová biokontrola typicky sníží hladinu cílových bakterií v potravinách o 1-3 log. I když nenastane úplná eliminace cílových bakterií, může dosažená redukce významně přispět ke zlepšení bezpečnosti potravin a veřejného zdraví.
Czech name
Bakteriofágy jako nástroj proti patogenním bakteriím v potravinách Část 2: Využití bakteriofágů v hygieně potravin
Czech description
Přehledový článek shrnuje aktuální poznatky o aplikaci fágů v chovech zvířat nebo v rámci biokontroly při zpracování potravin. Interakce mezi fágy a bakteriemi jsou vysoce specifické. Před praktickým nasazením fágů je proto třeba identifikovat bakteriální kmeny, na které mají být fágy použity. K zajištění účinnosti fágů v jejich praktickém použití existují dvě řešení, a to použití fágů s velmi širokým rozsahem hostitelů nebo použití koktejlu (směsi) fágů. Největší technickou výzvou při použití fágů k biokontrole je jejich účinnost. Fágy dokáží efektivně snížit hladinu cílených bakterií v potravině, ale nikdy je nedokáží zcela eliminovat. Fágy lze použít také k ošetření povrchů, kde mohou být užitečné při destrukci biofilmů. Fágová biokontrola typicky sníží hladinu cílových bakterií v potravinách o 1-3 log. I když nenastane úplná eliminace cílových bakterií, může dosažená redukce významně přispět ke zlepšení bezpečnosti potravin a veřejného zdraví.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
33
Issue of the periodical within the volume
6
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
43-50
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—