All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Bacteriophages as a tool against pathogenic bacteria in food; Part 2: Use of bacteriophages in food hygiene

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880163" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880163 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-6-casopisu-maso-rok-2022/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-6-casopisu-maso-rok-2022/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Bakteriofágy jako nástroj proti patogenním bakteriím v potravinách Část 2: Využití bakteriofágů v hygieně potravin

  • Original language description

    Přehledový článek shrnuje aktuální poznatky o aplikaci fágů v chovech zvířat nebo v rámci biokontroly při zpracování potravin. Interakce mezi fágy a bakteriemi jsou vysoce specifické. Před praktickým nasazením fágů je proto třeba identifikovat bakteriální kmeny, na které mají být fágy použity. K zajištění účinnosti fágů v jejich praktickém použití existují dvě řešení, a to použití fágů s velmi širokým rozsahem hostitelů nebo použití koktejlu (směsi) fágů. Největší technickou výzvou při použití fágů k biokontrole je jejich účinnost. Fágy dokáží efektivně snížit hladinu cílených bakterií v potravině, ale nikdy je nedokáží zcela eliminovat. Fágy lze použít také k ošetření povrchů, kde mohou být užitečné při destrukci biofilmů. Fágová biokontrola typicky sníží hladinu cílových bakterií v potravinách o 1-3 log. I když nenastane úplná eliminace cílových bakterií, může dosažená redukce významně přispět ke zlepšení bezpečnosti potravin a veřejného zdraví.

  • Czech name

    Bakteriofágy jako nástroj proti patogenním bakteriím v potravinách Část 2: Využití bakteriofágů v hygieně potravin

  • Czech description

    Přehledový článek shrnuje aktuální poznatky o aplikaci fágů v chovech zvířat nebo v rámci biokontroly při zpracování potravin. Interakce mezi fágy a bakteriemi jsou vysoce specifické. Před praktickým nasazením fágů je proto třeba identifikovat bakteriální kmeny, na které mají být fágy použity. K zajištění účinnosti fágů v jejich praktickém použití existují dvě řešení, a to použití fágů s velmi širokým rozsahem hostitelů nebo použití koktejlu (směsi) fágů. Největší technickou výzvou při použití fágů k biokontrole je jejich účinnost. Fágy dokáží efektivně snížit hladinu cílených bakterií v potravině, ale nikdy je nedokáží zcela eliminovat. Fágy lze použít také k ošetření povrchů, kde mohou být užitečné při destrukci biofilmů. Fágová biokontrola typicky sníží hladinu cílových bakterií v potravinách o 1-3 log. I když nenastane úplná eliminace cílových bakterií, může dosažená redukce významně přispět ke zlepšení bezpečnosti potravin a veřejného zdraví.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    33

  • Issue of the periodical within the volume

    6

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    43-50

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database