Composition, microbiological and sensory characteristics of reformulated Bologna-type sausages
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880164" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880164 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-7-casopisu-maso-rok-2022/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-7-casopisu-maso-rok-2022/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Chemické složení, mikrobiologické a senzorické vlastnosti reformulovaných měkkých salámů
Original language description
Studie analyzovala dávky gothajského salámu a junior salámu se sníženým podílem soli 1,7% a dávky se sníženým podílem soli a současně sníženým podílem tuku (gothajský salám o 33,5%, junior salám o 47 %). Ve vzorcích byl stanoven celkový počet mikroorganismů (CPM), bakterie mléčného kvašení (BMK), bylo provedeno chemické vyšetření a senzorické hodnocení. Přítomnost CPM byla ve všech vzorcích buď pod mezí detekce, nebo na její hranici. Ojediněle překročila hodnotu 102 KTJ/g, ale až po dvouměsíčním skladování při 4 °C. V obou experimentech (měkké salámy se sníženým podílem soli a standardním podílem tuku nebo měkké salámy se sníženým podílem soli a sníženým podílem tuku) nebyly během skladování zjištěny BMK. Při senzorické analýze byly i reformulované masné výrobky se sníženým podílem tuku příznivě hodnoceny, v některých parametrech získaly vyšší bodové ocenění, než tomu bylo u standardních salámů.
Czech name
Chemické složení, mikrobiologické a senzorické vlastnosti reformulovaných měkkých salámů
Czech description
Studie analyzovala dávky gothajského salámu a junior salámu se sníženým podílem soli 1,7% a dávky se sníženým podílem soli a současně sníženým podílem tuku (gothajský salám o 33,5%, junior salám o 47 %). Ve vzorcích byl stanoven celkový počet mikroorganismů (CPM), bakterie mléčného kvašení (BMK), bylo provedeno chemické vyšetření a senzorické hodnocení. Přítomnost CPM byla ve všech vzorcích buď pod mezí detekce, nebo na její hranici. Ojediněle překročila hodnotu 102 KTJ/g, ale až po dvouměsíčním skladování při 4 °C. V obou experimentech (měkké salámy se sníženým podílem soli a standardním podílem tuku nebo měkké salámy se sníženým podílem soli a sníženým podílem tuku) nebyly během skladování zjištěny BMK. Při senzorické analýze byly i reformulované masné výrobky se sníženým podílem tuku příznivě hodnoceny, v některých parametrech získaly vyšší bodové ocenění, než tomu bylo u standardních salámů.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
33
Issue of the periodical within the volume
7
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
33-39
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—