All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Packaging and storage as a factor affecting selected quality parameters of fresh fish

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880412" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880412 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Balení a skladování jako faktor ovlivňující vybrané jakostní parametry čerstvých ryb

  • Original language description

    Cílem studie bylo posoudit vliv typu balení a teploty skladování na výsledek vybraných mikrobiologických a fyzikálně-chemických analýz čerstvých ryb. Byla modelována situace různě dlouhého přerušení chladírenského řetězce, ke kterým může dojít např. při transportu potravin. Pro experimenty byly použity filety lososa obecného (Salmo salar) balené v prostém a vakuovém balení. Byly použity následující teploty: 3, 5, 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C a doby expozice dané teplotě 1, 2, 3, 3:30 a 4 h. Odběr analytických vzorků pro mikrobiologické a fyzikálně-chemické vyšetření probíhal ihned po expozici zvýšené teplotě (0 h) a poté za 3 h a za 24 h po návratu do adekvátní teploty. V rámci jedné šarže byly provedeny 3 paralelní stanovení. Jako kontrolní vzorky byly použity filety skladované při teplotě tajícího ledu (prosté balení; 0 - 1 °C), respektive 3 °C (vakuové balení). Počet psychrotrofních mikroorganismů byl významně ovlivněn teplotou, délkou porušení chladícího řetězce, dobou vyšetření po porušení i interakcí všech tří faktorů. E. coli and salmonely nebyly detekovány. Rozdíly v hodnotách pH a aktivitě vody nebyly statisticky významné.

  • Czech name

    Balení a skladování jako faktor ovlivňující vybrané jakostní parametry čerstvých ryb

  • Czech description

    Cílem studie bylo posoudit vliv typu balení a teploty skladování na výsledek vybraných mikrobiologických a fyzikálně-chemických analýz čerstvých ryb. Byla modelována situace různě dlouhého přerušení chladírenského řetězce, ke kterým může dojít např. při transportu potravin. Pro experimenty byly použity filety lososa obecného (Salmo salar) balené v prostém a vakuovém balení. Byly použity následující teploty: 3, 5, 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C a doby expozice dané teplotě 1, 2, 3, 3:30 a 4 h. Odběr analytických vzorků pro mikrobiologické a fyzikálně-chemické vyšetření probíhal ihned po expozici zvýšené teplotě (0 h) a poté za 3 h a za 24 h po návratu do adekvátní teploty. V rámci jedné šarže byly provedeny 3 paralelní stanovení. Jako kontrolní vzorky byly použity filety skladované při teplotě tajícího ledu (prosté balení; 0 - 1 °C), respektive 3 °C (vakuové balení). Počet psychrotrofních mikroorganismů byl významně ovlivněn teplotou, délkou porušení chladícího řetězce, dobou vyšetření po porušení i interakcí všech tří faktorů. E. coli and salmonely nebyly detekovány. Rozdíly v hodnotách pH a aktivitě vody nebyly statisticky významné.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: The degree of cold chain disruption during official sampling and sample transport and its effects on the resulting microbial profile</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XLII

  • ISBN

    978-80-8077-752-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    30-37

  • Publisher name

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Place of publication

    Košice

  • Event location

    Štrbské Pleso

  • Event date

    May 18, 2022

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article