Influence of temperature changes during transport on microbiological quality of salmon samples
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880451" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880451 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv míry porušení teploty při transportu na mikrobiologickou kvalitu vzorků lososa
Original language description
Cílem studie bylo posoudit vliv nedostatečné přepravy na výsledek mikrobiologických rozborů filetů z lososa. Během přepravy musí být čerstvé produkty rybolovu udržovány při teplotě blížící se teplotě tajícího ledu (nařízení (ES) č. 853/2004). Analyzovány byly filety z lososa (Salmo salar) balené na vzduchu a vakuově balené. Modelové experimenty simulovaly zvýšení teploty během transportu na 3, 5, 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C. Doba expozice byla 1, 2, 3, 3:30 a 4 hodiny. Počet aerobních destiček (APC) ve vzorcích byl stanoven ihned po vystavení zvýšené teplotě (0 h), 3 h a 24 h po návratu na adekvátní teplotu. Teplota, doba vyšetření po selhání a interakce všech tří faktorů měly statisticky významný vliv na APC pro vzduchové balení; délka poruchy chladícího řetězce jako samostatný faktor neměla významný vliv. APC vakuového balení byla významně ovlivněna teplotou, délkou selhání chladícího řetězce a interakcí všech tří faktorů; doba vyšetření po selhání chladícího řetězce sama o sobě nevykazovala významný vliv.
Czech name
Vliv míry porušení teploty při transportu na mikrobiologickou kvalitu vzorků lososa
Czech description
Cílem studie bylo posoudit vliv nedostatečné přepravy na výsledek mikrobiologických rozborů filetů z lososa. Během přepravy musí být čerstvé produkty rybolovu udržovány při teplotě blížící se teplotě tajícího ledu (nařízení (ES) č. 853/2004). Analyzovány byly filety z lososa (Salmo salar) balené na vzduchu a vakuově balené. Modelové experimenty simulovaly zvýšení teploty během transportu na 3, 5, 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C. Doba expozice byla 1, 2, 3, 3:30 a 4 hodiny. Počet aerobních destiček (APC) ve vzorcích byl stanoven ihned po vystavení zvýšené teplotě (0 h), 3 h a 24 h po návratu na adekvátní teplotu. Teplota, doba vyšetření po selhání a interakce všech tří faktorů měly statisticky významný vliv na APC pro vzduchové balení; délka poruchy chladícího řetězce jako samostatný faktor neměla významný vliv. APC vakuového balení byla významně ovlivněna teplotou, délkou selhání chladícího řetězce a interakcí všech tří faktorů; doba vyšetření po selhání chladícího řetězce sama o sobě nevykazovala významný vliv.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: The degree of cold chain disruption during official sampling and sample transport and its effects on the resulting microbial profile</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XLII
ISBN
978-80-8077-752-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
348-354
Publisher name
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Place of publication
Košice
Event location
Štrbské Pleso
Event date
May 18, 2022
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—