All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Influence of temperature changes during transport on microbiological quality of salmon samples

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880451" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880451 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv míry porušení teploty při transportu na mikrobiologickou kvalitu vzorků lososa

  • Original language description

    Cílem studie bylo posoudit vliv nedostatečné přepravy na výsledek mikrobiologických rozborů filetů z lososa. Během přepravy musí být čerstvé produkty rybolovu udržovány při teplotě blížící se teplotě tajícího ledu (nařízení (ES) č. 853/2004). Analyzovány byly filety z lososa (Salmo salar) balené na vzduchu a vakuově balené. Modelové experimenty simulovaly zvýšení teploty během transportu na 3, 5, 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C. Doba expozice byla 1, 2, 3, 3:30 a 4 hodiny. Počet aerobních destiček (APC) ve vzorcích byl stanoven ihned po vystavení zvýšené teplotě (0 h), 3 h a 24 h po návratu na adekvátní teplotu. Teplota, doba vyšetření po selhání a interakce všech tří faktorů měly statisticky významný vliv na APC pro vzduchové balení; délka poruchy chladícího řetězce jako samostatný faktor neměla významný vliv. APC vakuového balení byla významně ovlivněna teplotou, délkou selhání chladícího řetězce a interakcí všech tří faktorů; doba vyšetření po selhání chladícího řetězce sama o sobě nevykazovala významný vliv.

  • Czech name

    Vliv míry porušení teploty při transportu na mikrobiologickou kvalitu vzorků lososa

  • Czech description

    Cílem studie bylo posoudit vliv nedostatečné přepravy na výsledek mikrobiologických rozborů filetů z lososa. Během přepravy musí být čerstvé produkty rybolovu udržovány při teplotě blížící se teplotě tajícího ledu (nařízení (ES) č. 853/2004). Analyzovány byly filety z lososa (Salmo salar) balené na vzduchu a vakuově balené. Modelové experimenty simulovaly zvýšení teploty během transportu na 3, 5, 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C. Doba expozice byla 1, 2, 3, 3:30 a 4 hodiny. Počet aerobních destiček (APC) ve vzorcích byl stanoven ihned po vystavení zvýšené teplotě (0 h), 3 h a 24 h po návratu na adekvátní teplotu. Teplota, doba vyšetření po selhání a interakce všech tří faktorů měly statisticky významný vliv na APC pro vzduchové balení; délka poruchy chladícího řetězce jako samostatný faktor neměla významný vliv. APC vakuového balení byla významně ovlivněna teplotou, délkou selhání chladícího řetězce a interakcí všech tří faktorů; doba vyšetření po selhání chladícího řetězce sama o sobě nevykazovala významný vliv.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: The degree of cold chain disruption during official sampling and sample transport and its effects on the resulting microbial profile</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XLII

  • ISBN

    978-80-8077-752-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    348-354

  • Publisher name

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Place of publication

    Košice

  • Event location

    Štrbské Pleso

  • Event date

    May 18, 2022

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article