Packaging and storage as a factor affecting selected quality parameters of fresh fish
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F22%3AN0000070" target="_blank" >RIV/26722861:_____/22:N0000070 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Balení a skladování jako faktor ovlivňující vybrané jakostní parametry čerstvých ryb
Original language description
Cílem studie bylo posoudit vliv typu balení a skladovací teploty na výsledek vybraných mikrobiologických a fyzikálně-chemických analýz čerstvých ryb. Byla simulována situace různých délek přerušení chladicího řetězce. K experimentům byly použity filety z lososa (Salmo salar) balené na vzduchu a ve vakuu. Byly použity následující teploty: 3, 5, 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C a doby expozice 1, 2, 3, 3:30 a 4 hodiny. Analytický odběr vzorků pro mikrobiologické a fyzikálně-chemické vyšetření proběhl ihned po vystavení zvýšené teplotě (0 h) a poté 3 h a 24 h po návratu na adekvátní teplotu. V jedné dávce byla provedena 3 paralelní stanovení. Jako kontroly byly použity filety skladované při teplotě tajícího ledu (jednoduché balení; 0 - 1 °C) a 3 °C (vakuové balení). Počet psychrotrofních mikroorganismů byl významně ovlivněn teplotou, délkou selhání chladicího řetězce, dobou vyšetření po selhání a spolupůsobením všech tří faktorů. E. coli a salmonela nebyly zjištěny. Rozdíly v pH a aktivitě vody nebyly statisticky významné. Citace: Bursová Š., Necidová L., Bartáková K., Skočková A., Haruštiaková D., Buchtová H., Klimešová M., Vorlová L.: Balení a skladování jako faktor ovlivňující vybrané jakostní parametry čerstvých ryb. Ostatní – PP prezentace a příspěvek ve sborníku. Konference: Hygiena Alimentorum XLII, Štrbské Pleso, Slovenská republika, 18. – 20. Máj 2022. Sborník: Zborník prednášok a posterov z konference Hygiena Aimentorum XLII - Zdravotná bezpečnosť a kvalita produktov hydiny, rybolovu a zveriny – aktuálne problémy a trendy, str. 30–37. ISBN 978-80-8077-752-4.
Czech name
Balení a skladování jako faktor ovlivňující vybrané jakostní parametry čerstvých ryb
Czech description
—
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: The degree of cold chain disruption during official sampling and sample transport and its effects on the resulting microbial profile</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů