All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Lactic acid bacteria in steamed hams: where do they come from, how to recognize them and how to reduce them?

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880487" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880487 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/00/7300.pdf" target="_blank" >https://doi.mendelu.cz/pdfs/doi/9900/00/7300.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Bakterie mléčného kvašení v dušených šunkách: odkud se berou, jak je poznat a jak je omezit?

  • Original language description

    Cílem předložené studie bylo analyzovat vliv úrovně kontaminace čerstvého masa na bakteriální populaci výrobní suroviny před tepelným opracováním a na mikrobiotu výrobků po tepelném opracování. Při bakteriologickém vyšetření se rovněž hodnotil vliv inkubační teploty 6,5 nebo 15 °C na dosažené výsledky. Celkem bylo bakteriologicky analyzováno 50 vzorků čerstvého masa, 50 vzorků vymasírovaného masa a 30 vzorků finálních dušených šunek. U odebraných vzorků byl stanoven celkový počet aerobních mikroorganismů (CPM), počet bakterií čeledě Enterobacteriaceae a bakterií mléčného kvašení (BMK). Tepelné opracování způsobí destrukci většiny přítomné mikrobioty. Může ale také vyvolat pouze subletální poškození vegetativních bakterií, zejména některých BMK. Během bakteriologického vyšetření lze k jejich průkazu použít termostatovou zkoušku s teplotou 15 °C. Tento postup umožní odhalit část bakteriální populace, která za určitých podmínek dokáže zkrátit údržnost finálních produktů.

  • Czech name

    Bakterie mléčného kvašení v dušených šunkách: odkud se berou, jak je poznat a jak je omezit?

  • Czech description

    Cílem předložené studie bylo analyzovat vliv úrovně kontaminace čerstvého masa na bakteriální populaci výrobní suroviny před tepelným opracováním a na mikrobiotu výrobků po tepelném opracování. Při bakteriologickém vyšetření se rovněž hodnotil vliv inkubační teploty 6,5 nebo 15 °C na dosažené výsledky. Celkem bylo bakteriologicky analyzováno 50 vzorků čerstvého masa, 50 vzorků vymasírovaného masa a 30 vzorků finálních dušených šunek. U odebraných vzorků byl stanoven celkový počet aerobních mikroorganismů (CPM), počet bakterií čeledě Enterobacteriaceae a bakterií mléčného kvašení (BMK). Tepelné opracování způsobí destrukci většiny přítomné mikrobioty. Může ale také vyvolat pouze subletální poškození vegetativních bakterií, zejména některých BMK. Během bakteriologického vyšetření lze k jejich průkazu použít termostatovou zkoušku s teplotou 15 °C. Tento postup umožní odhalit část bakteriální populace, která za určitých podmínek dokáže zkrátit údržnost finálních produktů.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník abstraktů XLVIII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-828-3

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    10

  • Pages from-to

    40-49

  • Publisher name

    Mendelova univerzita v Brně

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Mar 1, 2022

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article