All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Color stability during cooking of pork meat

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880665" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880665 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2-casopisu-maso-rok-2023/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2-casopisu-maso-rok-2023/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Stabilita barvy při tepelné úpravě vepřového masa

  • Original language description

    Cílem studie bylo zhodnotit stabilitu barvy při úpravě sous vide vepřové kulaté i loupané plece a vrchního šálu v definovaných teplotních podmínkách. Odolnost myoglobinu byla stanovena nepřímou metodou pomocí instrumentální analýzy barvy masa (systém CIELAB). Svaly vepřové plece vykázaly vyšší hodnoty pH oproti vrchnímu šálu (P &lt;0,001), rozdíly se zjistily také mezi kulatou a loupanou plecí (P &lt;0,001). Hodnoty světlosti masa L* byly nejvyšší ve vzorcích vrchního šálu a lišily se od vzorků kulaté plece (P &lt;0,001), ale nikoli od světlosti loupané plece. Mezi vzorky kulaté a loupané plece nebyly v hodnotě L* zjištěné rozdíly. Nejvyšší průměrná hodnota a* byla naměřená ve vzorcích kulaté plece, nejnižší průměrná hodnota ve vrchním šálu a mezi třemi druhy vepřového masa byly zjištěné statisticky významné rozdíly (P &lt;0,001). Hodnota L* se po tepelné úpravě zvýšila ve všech vzorcích masa a změny byly při všech použitých teplotách statisticky významné (P &lt;0,001), ve srovnání s čerstvým masem. Ve vzorcích loupané plece s nejvyššími průměrnými hodnotami pH (6,32) se vlivem teplot 60 i 70 °C zvýšila hodnota a* oproti syrovému masu (P ≤0,01). Ve vzorcích kulaté plece nebyly rozdíly statisticky významné, a to ani ve vrchním šálu se standardními hodnotami pH. Nicméně ve vzorcích vrchního šálu s vadou DFD se vlivem teploty 60 °C hodnoty a* zvýšily na 8,25±2,50 (P =0,001), což potvrdilo stanovisko o vlivu vyšších hodnot pH na zvýšení hodnoty a* v tepelně upraveném mase.

  • Czech name

    Stabilita barvy při tepelné úpravě vepřového masa

  • Czech description

    Cílem studie bylo zhodnotit stabilitu barvy při úpravě sous vide vepřové kulaté i loupané plece a vrchního šálu v definovaných teplotních podmínkách. Odolnost myoglobinu byla stanovena nepřímou metodou pomocí instrumentální analýzy barvy masa (systém CIELAB). Svaly vepřové plece vykázaly vyšší hodnoty pH oproti vrchnímu šálu (P &lt;0,001), rozdíly se zjistily také mezi kulatou a loupanou plecí (P &lt;0,001). Hodnoty světlosti masa L* byly nejvyšší ve vzorcích vrchního šálu a lišily se od vzorků kulaté plece (P &lt;0,001), ale nikoli od světlosti loupané plece. Mezi vzorky kulaté a loupané plece nebyly v hodnotě L* zjištěné rozdíly. Nejvyšší průměrná hodnota a* byla naměřená ve vzorcích kulaté plece, nejnižší průměrná hodnota ve vrchním šálu a mezi třemi druhy vepřového masa byly zjištěné statisticky významné rozdíly (P &lt;0,001). Hodnota L* se po tepelné úpravě zvýšila ve všech vzorcích masa a změny byly při všech použitých teplotách statisticky významné (P &lt;0,001), ve srovnání s čerstvým masem. Ve vzorcích loupané plece s nejvyššími průměrnými hodnotami pH (6,32) se vlivem teplot 60 i 70 °C zvýšila hodnota a* oproti syrovému masu (P ≤0,01). Ve vzorcích kulaté plece nebyly rozdíly statisticky významné, a to ani ve vrchním šálu se standardními hodnotami pH. Nicméně ve vzorcích vrchního šálu s vadou DFD se vlivem teploty 60 °C hodnoty a* zvýšily na 8,25±2,50 (P =0,001), což potvrdilo stanovisko o vlivu vyšších hodnot pH na zvýšení hodnoty a* v tepelně upraveném mase.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    34

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    9

  • Pages from-to

    22-30

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database