Color stability during cooking of pork meat
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880665" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880665 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2-casopisu-maso-rok-2023/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2-casopisu-maso-rok-2023/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stabilita barvy při tepelné úpravě vepřového masa
Original language description
Cílem studie bylo zhodnotit stabilitu barvy při úpravě sous vide vepřové kulaté i loupané plece a vrchního šálu v definovaných teplotních podmínkách. Odolnost myoglobinu byla stanovena nepřímou metodou pomocí instrumentální analýzy barvy masa (systém CIELAB). Svaly vepřové plece vykázaly vyšší hodnoty pH oproti vrchnímu šálu (P <0,001), rozdíly se zjistily také mezi kulatou a loupanou plecí (P <0,001). Hodnoty světlosti masa L* byly nejvyšší ve vzorcích vrchního šálu a lišily se od vzorků kulaté plece (P <0,001), ale nikoli od světlosti loupané plece. Mezi vzorky kulaté a loupané plece nebyly v hodnotě L* zjištěné rozdíly. Nejvyšší průměrná hodnota a* byla naměřená ve vzorcích kulaté plece, nejnižší průměrná hodnota ve vrchním šálu a mezi třemi druhy vepřového masa byly zjištěné statisticky významné rozdíly (P <0,001). Hodnota L* se po tepelné úpravě zvýšila ve všech vzorcích masa a změny byly při všech použitých teplotách statisticky významné (P <0,001), ve srovnání s čerstvým masem. Ve vzorcích loupané plece s nejvyššími průměrnými hodnotami pH (6,32) se vlivem teplot 60 i 70 °C zvýšila hodnota a* oproti syrovému masu (P ≤0,01). Ve vzorcích kulaté plece nebyly rozdíly statisticky významné, a to ani ve vrchním šálu se standardními hodnotami pH. Nicméně ve vzorcích vrchního šálu s vadou DFD se vlivem teploty 60 °C hodnoty a* zvýšily na 8,25±2,50 (P =0,001), což potvrdilo stanovisko o vlivu vyšších hodnot pH na zvýšení hodnoty a* v tepelně upraveném mase.
Czech name
Stabilita barvy při tepelné úpravě vepřového masa
Czech description
Cílem studie bylo zhodnotit stabilitu barvy při úpravě sous vide vepřové kulaté i loupané plece a vrchního šálu v definovaných teplotních podmínkách. Odolnost myoglobinu byla stanovena nepřímou metodou pomocí instrumentální analýzy barvy masa (systém CIELAB). Svaly vepřové plece vykázaly vyšší hodnoty pH oproti vrchnímu šálu (P <0,001), rozdíly se zjistily také mezi kulatou a loupanou plecí (P <0,001). Hodnoty světlosti masa L* byly nejvyšší ve vzorcích vrchního šálu a lišily se od vzorků kulaté plece (P <0,001), ale nikoli od světlosti loupané plece. Mezi vzorky kulaté a loupané plece nebyly v hodnotě L* zjištěné rozdíly. Nejvyšší průměrná hodnota a* byla naměřená ve vzorcích kulaté plece, nejnižší průměrná hodnota ve vrchním šálu a mezi třemi druhy vepřového masa byly zjištěné statisticky významné rozdíly (P <0,001). Hodnota L* se po tepelné úpravě zvýšila ve všech vzorcích masa a změny byly při všech použitých teplotách statisticky významné (P <0,001), ve srovnání s čerstvým masem. Ve vzorcích loupané plece s nejvyššími průměrnými hodnotami pH (6,32) se vlivem teplot 60 i 70 °C zvýšila hodnota a* oproti syrovému masu (P ≤0,01). Ve vzorcích kulaté plece nebyly rozdíly statisticky významné, a to ani ve vrchním šálu se standardními hodnotami pH. Nicméně ve vzorcích vrchního šálu s vadou DFD se vlivem teploty 60 °C hodnoty a* zvýšily na 8,25±2,50 (P =0,001), což potvrdilo stanovisko o vlivu vyšších hodnot pH na zvýšení hodnoty a* v tepelně upraveném mase.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
34
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
9
Pages from-to
22-30
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—