All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The influence of the sous-vide method on the color parameters and pH of pork meat

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881308" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881308 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk/wp-content/uploads/zborniky/XLIV_RZPaPP.pdf" target="_blank" >https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk/wp-content/uploads/zborniky/XLIV_RZPaPP.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv sous-vide metody na barevné parametry a pH u vepřového masa

  • Original language description

    Cílem této studie bylo stanovení barevných parametrů a pH u m. infraspinatus a m. gluteus maximus před a po úpravě metodou sous vide při teplotách 60 a 75°C v časech 1, 2, 3 hodiny. U všech parametrů barvy došlo po úpravě sous vide ke změně (P&lt;0,005), u parametru a* m. gluteus maximus jen při teplotě 60°C. Světlost L* vepřového masa byla statisticky významná jen u m. gluteus maximus v 1h/60°C a 2h/75°C (P&lt;0,05). U parametru a* došlo při teplotách 2h/60°C a 2h/75 °C k nárůstu hodnoty, ale poté ve 3h k poklesu. Statistická významnost byla prokázána u m. infraspinatus při 2 a 3h/75°C, 2h/60°C a 2h/75°C, u m. gluteus maximus 2h/60°C a 2h/75°C, dále při 3h/60°C a 3h/75°C a 1/h75°C a 2h/75°C. Ve všech případech P&lt;0,05. U parametru b* byla statistická významnost prokázána jen u m. gluteus maximus při 2h/60°C a 2h/60° (P&lt;0,001) a dále při 2h/60°C a 2h/75°C a při 3h/60°C a 3h/75°C (P P&lt;0,005). Hodnoty pH byly kromě vepřové špičky při 2h/75°C vyšší ve všech časech i teplotách ve srovnání s masem na počátku měření. V závislosti ztráty odkapáním na zvyšujícím se pH nebyla zjištěna statistická významnost.

  • Czech name

    Vliv sous-vide metody na barevné parametry a pH u vepřového masa

  • Czech description

    Cílem této studie bylo stanovení barevných parametrů a pH u m. infraspinatus a m. gluteus maximus před a po úpravě metodou sous vide při teplotách 60 a 75°C v časech 1, 2, 3 hodiny. U všech parametrů barvy došlo po úpravě sous vide ke změně (P&lt;0,005), u parametru a* m. gluteus maximus jen při teplotě 60°C. Světlost L* vepřového masa byla statisticky významná jen u m. gluteus maximus v 1h/60°C a 2h/75°C (P&lt;0,05). U parametru a* došlo při teplotách 2h/60°C a 2h/75 °C k nárůstu hodnoty, ale poté ve 3h k poklesu. Statistická významnost byla prokázána u m. infraspinatus při 2 a 3h/75°C, 2h/60°C a 2h/75°C, u m. gluteus maximus 2h/60°C a 2h/75°C, dále při 3h/60°C a 3h/75°C a 1/h75°C a 2h/75°C. Ve všech případech P&lt;0,05. U parametru b* byla statistická významnost prokázána jen u m. gluteus maximus při 2h/60°C a 2h/60° (P&lt;0,001) a dále při 2h/60°C a 2h/75°C a při 3h/60°C a 3h/75°C (P P&lt;0,005). Hodnoty pH byly kromě vepřové špičky při 2h/75°C vyšší ve všech časech i teplotách ve srovnání s masem na počátku měření. V závislosti ztráty odkapáním na zvyšujícím se pH nebyla zjištěna statistická významnost.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Hygiena Alimentorum XLIV.: Mäso a mäsové výrobky

  • ISBN

    978-80-8077-822-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    223-230

  • Publisher name

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Place of publication

    Košice

  • Event location

    Štrbské Pleso

  • Event date

    May 15, 2024

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article