All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC) and pork

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880678" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880678 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-7-casopisu-maso-rok-2023/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-7-casopisu-maso-rok-2023/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Shiga toxin-produkující Escherichia coli (STEC) a vepřové maso

  • Original language description

    Čerstvé vepřové maso nebo výrobky z vepřového masa mohou být vehikulem pro přenos STEC na člověka. Cílem přehledového článku je poskytnout aktuální informace o výskytu STEC v chovech prasat ve světě, o úrovni kontaminace vepřového masa a z něho plynoucích rizik pro člověka. Prevalence STEC na vepřových porážkách se pohybuje od 0,2 do 86,3% v závislosti od kategorie vzorku, metody průkazu a hygienických podmínkách na jatkách. Výskyt stx-pozitivních vzorků vepřového masa v maloobchodní síti po celém světě kolísá mezi 1,1 po 80%. Potvrzené průkazy séroskupiny E. coli O157 se pohybují od 1,2 po 23,2% a non-O157 mezi 0,1 a 14,7%. Většina izolátů z prostředí chovu prasat nebo získaných na jatkách obsahuje gen stx2e, který je spojován s edémovou chorobou prasat. Izoláty STEC získané z vepřového masa patří do kategorií s nízkým až středním rizikem, ale potenciálně mohou vyvolat onemocnění člověka. Nejúčinnější prevencí je dokonalá tepelná úprava masa.

  • Czech name

    Shiga toxin-produkující Escherichia coli (STEC) a vepřové maso

  • Czech description

    Čerstvé vepřové maso nebo výrobky z vepřového masa mohou být vehikulem pro přenos STEC na člověka. Cílem přehledového článku je poskytnout aktuální informace o výskytu STEC v chovech prasat ve světě, o úrovni kontaminace vepřového masa a z něho plynoucích rizik pro člověka. Prevalence STEC na vepřových porážkách se pohybuje od 0,2 do 86,3% v závislosti od kategorie vzorku, metody průkazu a hygienických podmínkách na jatkách. Výskyt stx-pozitivních vzorků vepřového masa v maloobchodní síti po celém světě kolísá mezi 1,1 po 80%. Potvrzené průkazy séroskupiny E. coli O157 se pohybují od 1,2 po 23,2% a non-O157 mezi 0,1 a 14,7%. Většina izolátů z prostředí chovu prasat nebo získaných na jatkách obsahuje gen stx2e, který je spojován s edémovou chorobou prasat. Izoláty STEC získané z vepřového masa patří do kategorií s nízkým až středním rizikem, ale potenciálně mohou vyvolat onemocnění člověka. Nejúčinnější prevencí je dokonalá tepelná úprava masa.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    34

  • Issue of the periodical within the volume

    7

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    37-42

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database