Shiga toxin-producing Escherichia coli (STEC) and pork
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880678" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880678 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-7-casopisu-maso-rok-2023/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-7-casopisu-maso-rok-2023/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Shiga toxin-produkující Escherichia coli (STEC) a vepřové maso
Original language description
Čerstvé vepřové maso nebo výrobky z vepřového masa mohou být vehikulem pro přenos STEC na člověka. Cílem přehledového článku je poskytnout aktuální informace o výskytu STEC v chovech prasat ve světě, o úrovni kontaminace vepřového masa a z něho plynoucích rizik pro člověka. Prevalence STEC na vepřových porážkách se pohybuje od 0,2 do 86,3% v závislosti od kategorie vzorku, metody průkazu a hygienických podmínkách na jatkách. Výskyt stx-pozitivních vzorků vepřového masa v maloobchodní síti po celém světě kolísá mezi 1,1 po 80%. Potvrzené průkazy séroskupiny E. coli O157 se pohybují od 1,2 po 23,2% a non-O157 mezi 0,1 a 14,7%. Většina izolátů z prostředí chovu prasat nebo získaných na jatkách obsahuje gen stx2e, který je spojován s edémovou chorobou prasat. Izoláty STEC získané z vepřového masa patří do kategorií s nízkým až středním rizikem, ale potenciálně mohou vyvolat onemocnění člověka. Nejúčinnější prevencí je dokonalá tepelná úprava masa.
Czech name
Shiga toxin-produkující Escherichia coli (STEC) a vepřové maso
Czech description
Čerstvé vepřové maso nebo výrobky z vepřového masa mohou být vehikulem pro přenos STEC na člověka. Cílem přehledového článku je poskytnout aktuální informace o výskytu STEC v chovech prasat ve světě, o úrovni kontaminace vepřového masa a z něho plynoucích rizik pro člověka. Prevalence STEC na vepřových porážkách se pohybuje od 0,2 do 86,3% v závislosti od kategorie vzorku, metody průkazu a hygienických podmínkách na jatkách. Výskyt stx-pozitivních vzorků vepřového masa v maloobchodní síti po celém světě kolísá mezi 1,1 po 80%. Potvrzené průkazy séroskupiny E. coli O157 se pohybují od 1,2 po 23,2% a non-O157 mezi 0,1 a 14,7%. Většina izolátů z prostředí chovu prasat nebo získaných na jatkách obsahuje gen stx2e, který je spojován s edémovou chorobou prasat. Izoláty STEC získané z vepřového masa patří do kategorií s nízkým až středním rizikem, ale potenciálně mohou vyvolat onemocnění člověka. Nejúčinnější prevencí je dokonalá tepelná úprava masa.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
34
Issue of the periodical within the volume
7
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
37-42
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—