All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

What is the actual proportion of salt left in the meat after it is salted?

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880680" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880680 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-6-casopisu-maso-rok-2023/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-6-casopisu-maso-rok-2023/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Jaký skutečný podíl soli zůstane v mase po jeho nasolení?

  • Original language description

    Cílem článku bylo ověřit množství soli dávkovaná v různých podílech do mletého vepřového nebo hovězího masa. Stanovení soli proběhlo metodou AAS (atomová absorpční spektrometrie) a na porovnání metodou NIR (blízká infračervená spektroskopie). Maso (hovězí krk nebo vepřový vrchní šál) bylo rozmělněno přes desku o velikosti otvorů 8mm. K porcím o hmotnosti 700g byly naváženy dávky soli od 0 do 2,0% s rozdíly po 0,2%. Neprodyšně zabalené dávky byly uchovány 24 h při 1 °C a následující den byla každá porce rozdělena na dva díly po 350g: 1) s původním mělněním (hrubé mletí) a 2) následné mělnění s deskou s otvory 3mm (jemné mletí). Podíly soli v čerstvém vepřovém mase (0% soli) se pohybovaly mezi 0,13–0,15%, v hovězím od 0,14 do 0,18%. V porovnání výsledků naměřených podílů soli ve vepřovém i hovězím mase mezi hrubým a jemným mletím nevyšly statisticky významné rozdíly. Po zohlednění přirozené koncentrace sodíku v mase vyšly jen minimální rozdíly mezi dávkovaným a analyzovaným (AAS) podílem soli. Rozdíly však byly zjištěné mezi výsledky metod AAS a NIR. Použití metody NIR, která poskytuje spolehlivé výsledky hlavních chemických složek masa, tj. bílkovin a tuku, autoři pro stanovení podílů soli v mase nedoporučují.

  • Czech name

    Jaký skutečný podíl soli zůstane v mase po jeho nasolení?

  • Czech description

    Cílem článku bylo ověřit množství soli dávkovaná v různých podílech do mletého vepřového nebo hovězího masa. Stanovení soli proběhlo metodou AAS (atomová absorpční spektrometrie) a na porovnání metodou NIR (blízká infračervená spektroskopie). Maso (hovězí krk nebo vepřový vrchní šál) bylo rozmělněno přes desku o velikosti otvorů 8mm. K porcím o hmotnosti 700g byly naváženy dávky soli od 0 do 2,0% s rozdíly po 0,2%. Neprodyšně zabalené dávky byly uchovány 24 h při 1 °C a následující den byla každá porce rozdělena na dva díly po 350g: 1) s původním mělněním (hrubé mletí) a 2) následné mělnění s deskou s otvory 3mm (jemné mletí). Podíly soli v čerstvém vepřovém mase (0% soli) se pohybovaly mezi 0,13–0,15%, v hovězím od 0,14 do 0,18%. V porovnání výsledků naměřených podílů soli ve vepřovém i hovězím mase mezi hrubým a jemným mletím nevyšly statisticky významné rozdíly. Po zohlednění přirozené koncentrace sodíku v mase vyšly jen minimální rozdíly mezi dávkovaným a analyzovaným (AAS) podílem soli. Rozdíly však byly zjištěné mezi výsledky metod AAS a NIR. Použití metody NIR, která poskytuje spolehlivé výsledky hlavních chemických složek masa, tj. bílkovin a tuku, autoři pro stanovení podílů soli v mase nedoporučují.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK23020061" target="_blank" >QK23020061: Conditions of food delivery by courier services with regard to the growth of sporogenic bacteria</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    34

  • Issue of the periodical within the volume

    6

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    42-45

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database