Determination of pure muscle protein in dry fermented sausage via total creatinine spectrophotometrically with adsorption - preliminary study
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880731" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880731 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-3-casopisu-maso-rok-2023/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-3-casopisu-maso-rok-2023/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení čistých svalových bílkovin u trvanlivého fermentovaného salámu přes celkový kreatinin spektrofotometricky s adsorpcí - předběžná studie
Original language description
Cílem práce bylo ověřit možnost stanovení obsahu čistých svalových bílkovin (ČSB) přes obsah celkového kreatininu. Trvanlivé fermentované salámy byly analyzovány v průběhu zrání po dobu 35 dnů. Stanoven byl obsah sušiny, tuku, celkových bílkovin, čistých bílkovin, kolagenu, ČSB referenční metodou a ČSB přes celkový kreatinin. S ohledem na růst sušiny došlo k nárůstu všech sledovaných parametrů. Metoda stanovení obsahu celkového kreatininu s adsorpcí uvedená v práci naznačila možnost použití při stanovení obsahu ČSB u trvanlivých fermentovaných salámů. Zjištěné výsledky obsahu ČSB se podobaly výsledkům zjištěným referenční metodou. Pro statistické vyhodnocení bude potřeba nasbírat větší množství dat a potvrdit účinnost metody, jejíž zavedení by v praxi mohlo zjednodušit stanovení ČSB.
Czech name
Stanovení čistých svalových bílkovin u trvanlivého fermentovaného salámu přes celkový kreatinin spektrofotometricky s adsorpcí - předběžná studie
Czech description
Cílem práce bylo ověřit možnost stanovení obsahu čistých svalových bílkovin (ČSB) přes obsah celkového kreatininu. Trvanlivé fermentované salámy byly analyzovány v průběhu zrání po dobu 35 dnů. Stanoven byl obsah sušiny, tuku, celkových bílkovin, čistých bílkovin, kolagenu, ČSB referenční metodou a ČSB přes celkový kreatinin. S ohledem na růst sušiny došlo k nárůstu všech sledovaných parametrů. Metoda stanovení obsahu celkového kreatininu s adsorpcí uvedená v práci naznačila možnost použití při stanovení obsahu ČSB u trvanlivých fermentovaných salámů. Zjištěné výsledky obsahu ČSB se podobaly výsledkům zjištěným referenční metodou. Pro statistické vyhodnocení bude potřeba nasbírat větší množství dat a potvrdit účinnost metody, jejíž zavedení by v praxi mohlo zjednodušit stanovení ČSB.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK21020199" target="_blank" >QK21020199: Determination of pure muscle proteins by direct method</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
34
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
7
Pages from-to
16-22
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—