All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Topside, Silverside, Knuckle and Rump: Chemical composition, pH value and drip loss from the point of view of use of pork leg in the meat processing

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880732" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880732 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-1-casopisu-maso-rok-2023/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-1-casopisu-maso-rok-2023/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vrchní šál, spodní šál, ořech a květová špička: chemické složení, hodnota pH a ztráta odkapáním z hlediska technologického použití vepřové kýty v masné výrobě

  • Original language description

    Cílem článku je porovnat vlastnosti masa ze 4 hlavních částí vepřové kýty (vrchní šál, spodní šál, ořech a květová špička). Obsah bílkovin byl analyzován ve 49 vzorcích jednotlivých částí, celkem bylo vyšetřeno 196 vzorků masa. Na obsah tuku bylo vyšetřeno 23 vzorků jednotlivých částí (92 vzorků masa) a měření ztrát odkapáním, ztrát tepelnou úpravou a měření hodnot pH proběhlo na 8 vzorcích z každé části kýty (celkem 32 vzorků masa). Nejvyšší podíl celkových bílkovin (21 %) byl zjištěn v květové špičce a vrchním šálu. Podíl bílkovin ve spodním šálu (20,9 %) se nelišil od podílu v květové špičce (P =0,06) nebo vrchním šálu (P = 0,08). Nejmenší podíl celkových bílkovin byl vyhodnocen v předkýtí (ořech) s průměrnou hodnotou 20,5 %. Podíly tuku v žádném vzorku nepřekročily limit 5 % pro vepřové výrobní V-1. Statisticky významná závislost ztráty odkapáním na hodnotě pH byla zjištěna jen u spodního šálu. V závislosti ztrát tepelnou úpravou na hodnotě pH byl pozorován snižující se trend ztrát v závislosti na zvyšujícím se pH, ovšem u žádné z částí kýty nebyla korelace statisticky významná.

  • Czech name

    Vrchní šál, spodní šál, ořech a květová špička: chemické složení, hodnota pH a ztráta odkapáním z hlediska technologického použití vepřové kýty v masné výrobě

  • Czech description

    Cílem článku je porovnat vlastnosti masa ze 4 hlavních částí vepřové kýty (vrchní šál, spodní šál, ořech a květová špička). Obsah bílkovin byl analyzován ve 49 vzorcích jednotlivých částí, celkem bylo vyšetřeno 196 vzorků masa. Na obsah tuku bylo vyšetřeno 23 vzorků jednotlivých částí (92 vzorků masa) a měření ztrát odkapáním, ztrát tepelnou úpravou a měření hodnot pH proběhlo na 8 vzorcích z každé části kýty (celkem 32 vzorků masa). Nejvyšší podíl celkových bílkovin (21 %) byl zjištěn v květové špičce a vrchním šálu. Podíl bílkovin ve spodním šálu (20,9 %) se nelišil od podílu v květové špičce (P =0,06) nebo vrchním šálu (P = 0,08). Nejmenší podíl celkových bílkovin byl vyhodnocen v předkýtí (ořech) s průměrnou hodnotou 20,5 %. Podíly tuku v žádném vzorku nepřekročily limit 5 % pro vepřové výrobní V-1. Statisticky významná závislost ztráty odkapáním na hodnotě pH byla zjištěna jen u spodního šálu. V závislosti ztrát tepelnou úpravou na hodnotě pH byl pozorován snižující se trend ztrát v závislosti na zvyšujícím se pH, ovšem u žádné z částí kýty nebyla korelace statisticky významná.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK21020199" target="_blank" >QK21020199: Determination of pure muscle proteins by direct method</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    34

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    8

  • Pages from-to

    18-25

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database