All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Microbiota in minced beef depending on the type of packaging

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880893" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880893 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2-casopisu-maso-rok-2023/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2-casopisu-maso-rok-2023/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vývoj mikrobioty v mletém hovězím mase v závislosti na typu balení

  • Original language description

    Cílem předložené studie bylo posoudit růst vybraných bakterií (původců kažení masa) v mletém hovězím mase zabaleném vakuově nebo v ochranné atmosféře s vysokým podílem kyslíku (80 % O2) během chladírenského skladování (4 °C). Experiment se uskutečnil dvakrát (leden 2020; červen 2020). Počáteční kontaminace (psychrotrofní CPM) v experimentu 1 byla na úrovni 3 log KTJ/g, v experimentu 2 byla podstatně vyšší (5,53 log KTJ/g). V experimentu 1 se objevil statisticky významný rozdíl v počtech B. thermosphacta mezi VP a OA již v 7. dnu a přetrval až po 36. den. Mleté maso v OA mělo vyšší počty B. thermosphacta (P &lt;0,05). Podobnou dynamiku růstu měly v mletém mase bakterie rodu Pseudomonas. Populace BMK se zvýšila z 2,06 log KTJ v 0. den na 8 log KTJ/g v 36. den skladování (experiment 1), resp. z 4,67 log KTJ/g na 8 log KTJ/g 28. den (experiment 2). Mezi oběma použitými typy balení (OA vs. VP) nebyl zaznamenán v počtech BMK žádný rozdíl (P &gt; 0,05). V předložené studii byl prokázán nižší růst bakterií ve vakuově balených vzorcích.

  • Czech name

    Vývoj mikrobioty v mletém hovězím mase v závislosti na typu balení

  • Czech description

    Cílem předložené studie bylo posoudit růst vybraných bakterií (původců kažení masa) v mletém hovězím mase zabaleném vakuově nebo v ochranné atmosféře s vysokým podílem kyslíku (80 % O2) během chladírenského skladování (4 °C). Experiment se uskutečnil dvakrát (leden 2020; červen 2020). Počáteční kontaminace (psychrotrofní CPM) v experimentu 1 byla na úrovni 3 log KTJ/g, v experimentu 2 byla podstatně vyšší (5,53 log KTJ/g). V experimentu 1 se objevil statisticky významný rozdíl v počtech B. thermosphacta mezi VP a OA již v 7. dnu a přetrval až po 36. den. Mleté maso v OA mělo vyšší počty B. thermosphacta (P &lt;0,05). Podobnou dynamiku růstu měly v mletém mase bakterie rodu Pseudomonas. Populace BMK se zvýšila z 2,06 log KTJ v 0. den na 8 log KTJ/g v 36. den skladování (experiment 1), resp. z 4,67 log KTJ/g na 8 log KTJ/g 28. den (experiment 2). Mezi oběma použitými typy balení (OA vs. VP) nebyl zaznamenán v počtech BMK žádný rozdíl (P &gt; 0,05). V předložené studii byl prokázán nižší růst bakterií ve vakuově balených vzorcích.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    34

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    10-14

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database