Microbiota in minced beef depending on the type of packaging
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880893" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880893 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2-casopisu-maso-rok-2023/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2-casopisu-maso-rok-2023/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vývoj mikrobioty v mletém hovězím mase v závislosti na typu balení
Original language description
Cílem předložené studie bylo posoudit růst vybraných bakterií (původců kažení masa) v mletém hovězím mase zabaleném vakuově nebo v ochranné atmosféře s vysokým podílem kyslíku (80 % O2) během chladírenského skladování (4 °C). Experiment se uskutečnil dvakrát (leden 2020; červen 2020). Počáteční kontaminace (psychrotrofní CPM) v experimentu 1 byla na úrovni 3 log KTJ/g, v experimentu 2 byla podstatně vyšší (5,53 log KTJ/g). V experimentu 1 se objevil statisticky významný rozdíl v počtech B. thermosphacta mezi VP a OA již v 7. dnu a přetrval až po 36. den. Mleté maso v OA mělo vyšší počty B. thermosphacta (P <0,05). Podobnou dynamiku růstu měly v mletém mase bakterie rodu Pseudomonas. Populace BMK se zvýšila z 2,06 log KTJ v 0. den na 8 log KTJ/g v 36. den skladování (experiment 1), resp. z 4,67 log KTJ/g na 8 log KTJ/g 28. den (experiment 2). Mezi oběma použitými typy balení (OA vs. VP) nebyl zaznamenán v počtech BMK žádný rozdíl (P > 0,05). V předložené studii byl prokázán nižší růst bakterií ve vakuově balených vzorcích.
Czech name
Vývoj mikrobioty v mletém hovězím mase v závislosti na typu balení
Czech description
Cílem předložené studie bylo posoudit růst vybraných bakterií (původců kažení masa) v mletém hovězím mase zabaleném vakuově nebo v ochranné atmosféře s vysokým podílem kyslíku (80 % O2) během chladírenského skladování (4 °C). Experiment se uskutečnil dvakrát (leden 2020; červen 2020). Počáteční kontaminace (psychrotrofní CPM) v experimentu 1 byla na úrovni 3 log KTJ/g, v experimentu 2 byla podstatně vyšší (5,53 log KTJ/g). V experimentu 1 se objevil statisticky významný rozdíl v počtech B. thermosphacta mezi VP a OA již v 7. dnu a přetrval až po 36. den. Mleté maso v OA mělo vyšší počty B. thermosphacta (P <0,05). Podobnou dynamiku růstu měly v mletém mase bakterie rodu Pseudomonas. Populace BMK se zvýšila z 2,06 log KTJ v 0. den na 8 log KTJ/g v 36. den skladování (experiment 1), resp. z 4,67 log KTJ/g na 8 log KTJ/g 28. den (experiment 2). Mezi oběma použitými typy balení (OA vs. VP) nebyl zaznamenán v počtech BMK žádný rozdíl (P > 0,05). V předložené studii byl prokázán nižší růst bakterií ve vakuově balených vzorcích.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
34
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
10-14
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—