Packed fresh meat and bacteria
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F20%3AN0000166" target="_blank" >RIV/00027162:_____/20:N0000166 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62157124:16270/20:43878943
Result on the web
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2020-2/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2020-2/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Balené čerstvé maso a bakterie
Original language description
Bakterie na čerstvém mase pocházejí z kůže zvířat a trávicího traktu. Jejich přežívání a množení je ve velké míře ovlivněné teplotou masa a složením atmosféry, která maso obklopuje. Kažení masa nejčastěji způsobují následující skupiny bakterií: Pseudomonas spp.; Enterobacteriaceae; Brochothrix thermosphacta a bakterie mléčného kvašení. Za přítomnosti vzdušné atmosféry se maso brzy zkazí. Je to vyvoláno rychlým růstem bakterií rodu Pseudomonas. V závislosti na teplotě skladování dosáhne populace pseudomonád po několika dnech hodnot 9–10 log KTJ (kolonie tvořících jednotek)/g. Balení představuje určité „síto“, které dovoluje přežít jen omezenému spektru bakterií přítomných na čerstvém mase po jeho bourání. Údržnost baleného masa závisí na řadě proměnných (teplota zpracování masa a následného skladování po zabalení, hodnota pH masa, úroveň hygieny zpracování masa, kvalita balení). Obecně lze čerstvé maso vakuově balené skladovat déle, než je tomu v případě modifikované atmosféry.
Czech name
Balené čerstvé maso a bakterie
Czech description
Bakterie na čerstvém mase pocházejí z kůže zvířat a trávicího traktu. Jejich přežívání a množení je ve velké míře ovlivněné teplotou masa a složením atmosféry, která maso obklopuje. Kažení masa nejčastěji způsobují následující skupiny bakterií: Pseudomonas spp.; Enterobacteriaceae; Brochothrix thermosphacta a bakterie mléčného kvašení. Za přítomnosti vzdušné atmosféry se maso brzy zkazí. Je to vyvoláno rychlým růstem bakterií rodu Pseudomonas. V závislosti na teplotě skladování dosáhne populace pseudomonád po několika dnech hodnot 9–10 log KTJ (kolonie tvořících jednotek)/g. Balení představuje určité „síto“, které dovoluje přežít jen omezenému spektru bakterií přítomných na čerstvém mase po jeho bourání. Údržnost baleného masa závisí na řadě proměnných (teplota zpracování masa a následného skladování po zabalení, hodnota pH masa, úroveň hygieny zpracování masa, kvalita balení). Obecně lze čerstvé maso vakuově balené skladovat déle, než je tomu v případě modifikované atmosféry.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK1910121" target="_blank" >QK1910121: Persistence of selected foodborne-diseases agents, hygienic indicators and the possibilities of their elimination from the environment of food processing plants</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2020
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
6
Pages from-to
8-16
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—