All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Packed fresh meat and bacteria

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F20%3AN0000166" target="_blank" >RIV/00027162:_____/20:N0000166 - isvavai.cz</a>

  • Alternative codes found

    RIV/62157124:16270/20:43878943

  • Result on the web

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2020-2/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-2020-2/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Balené čerstvé maso a bakterie

  • Original language description

    Bakterie na čerstvém mase pocházejí z kůže zvířat a trávicího traktu. Jejich přežívání a množení je ve velké míře ovlivněné teplotou masa a složením atmosféry, která maso obklopuje. Kažení masa nejčastěji způsobují následující skupiny bakterií: Pseudomonas spp.; Enterobacteriaceae; Brochothrix thermosphacta a bakterie mléčného kvašení. Za přítomnosti vzdušné atmosféry se maso brzy zkazí. Je to vyvoláno rychlým růstem bakterií rodu Pseudomonas. V závislosti na teplotě skladování dosáhne populace pseudomonád po několika dnech hodnot 9–10 log KTJ (kolonie tvořících jednotek)/g. Balení představuje určité „síto“, které dovoluje přežít jen omezenému spektru bakterií přítomných na čerstvém mase po jeho bourání. Údržnost baleného masa závisí na řadě proměnných (teplota zpracování masa a následného skladování po zabalení, hodnota pH masa, úroveň hygieny zpracování masa, kvalita balení). Obecně lze čerstvé maso vakuově balené skladovat déle, než je tomu v případě modifikované atmosféry.

  • Czech name

    Balené čerstvé maso a bakterie

  • Czech description

    Bakterie na čerstvém mase pocházejí z kůže zvířat a trávicího traktu. Jejich přežívání a množení je ve velké míře ovlivněné teplotou masa a složením atmosféry, která maso obklopuje. Kažení masa nejčastěji způsobují následující skupiny bakterií: Pseudomonas spp.; Enterobacteriaceae; Brochothrix thermosphacta a bakterie mléčného kvašení. Za přítomnosti vzdušné atmosféry se maso brzy zkazí. Je to vyvoláno rychlým růstem bakterií rodu Pseudomonas. V závislosti na teplotě skladování dosáhne populace pseudomonád po několika dnech hodnot 9–10 log KTJ (kolonie tvořících jednotek)/g. Balení představuje určité „síto“, které dovoluje přežít jen omezenému spektru bakterií přítomných na čerstvém mase po jeho bourání. Údržnost baleného masa závisí na řadě proměnných (teplota zpracování masa a následného skladování po zabalení, hodnota pH masa, úroveň hygieny zpracování masa, kvalita balení). Obecně lze čerstvé maso vakuově balené skladovat déle, než je tomu v případě modifikované atmosféry.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1910121" target="_blank" >QK1910121: Persistence of selected foodborne-diseases agents, hygienic indicators and the possibilities of their elimination from the environment of food processing plants</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    2020

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    8-16

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database