Factors affecting temperature maintenance of transported samples of packaged fresh meat
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880920" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880920 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Faktory ovlivňující udržení teploty transportovaných vzorků baleného čerstvého masa
Original language description
Správná manipulace s potravinami během transportu, zejména udržení předepsané teploty, je základem pro zachování jejich zdravotní nezávadnosti. U vzorků potravin putujících do laboratoře k vyšetření, je navíc dodržení chladírenského řetězce podmínkou pro přesnou interpretaci výsledků analýz. Cílem této pilotní studie bylo sledování změny teploty uvnitř transportního obalu a teploty v jádře výrobku v závislosti na typu, velikosti a míře naplnění transportního obalu vzorky. K tomuto účelu byly využity záznamové termografy Testo s vpichovou sondou, které umožňují současný monitoring vnější a vnitřní teploty, která je měřena ve velmi krátkých intervalech (20 sekund). Bylo zjištěno, že větší vliv než typ transportního obalu mělo na teplotu vzorku umístění chladicích vložek. V případě správného umístění dostatečného množství chladicích vložek na počet přepravovaných vzorků je možné pomocí obou porovnávaných transportních obalů udržet požadovanou teplotu vzorků po dobu 6 hodin, což je pro dopravu po České republice zcela dostačující.
Czech name
Faktory ovlivňující udržení teploty transportovaných vzorků baleného čerstvého masa
Czech description
Správná manipulace s potravinami během transportu, zejména udržení předepsané teploty, je základem pro zachování jejich zdravotní nezávadnosti. U vzorků potravin putujících do laboratoře k vyšetření, je navíc dodržení chladírenského řetězce podmínkou pro přesnou interpretaci výsledků analýz. Cílem této pilotní studie bylo sledování změny teploty uvnitř transportního obalu a teploty v jádře výrobku v závislosti na typu, velikosti a míře naplnění transportního obalu vzorky. K tomuto účelu byly využity záznamové termografy Testo s vpichovou sondou, které umožňují současný monitoring vnější a vnitřní teploty, která je měřena ve velmi krátkých intervalech (20 sekund). Bylo zjištěno, že větší vliv než typ transportního obalu mělo na teplotu vzorku umístění chladicích vložek. V případě správného umístění dostatečného množství chladicích vložek na počet přepravovaných vzorků je možné pomocí obou porovnávaných transportních obalů udržet požadovanou teplotu vzorků po dobu 6 hodin, což je pro dopravu po České republice zcela dostačující.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: The degree of cold chain disruption during official sampling and sample transport and its effects on the resulting microbial profile</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena a technologie potravin LII. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-934-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
376-380
Publisher name
Veterinární univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 25, 2023
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—