Determining the risk of microbial contamination of food samples after cold chain disruption during their transport
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881668" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881668 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://fvhe.vetuni.cz/files/articles/liii-lenfeldovy-a-h-klovy-dny-sborn-k-p-edn-ek-a-poster-2-1729496977.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vetuni.cz/files/articles/liii-lenfeldovy-a-h-klovy-dny-sborn-k-p-edn-ek-a-poster-2-1729496977.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Stanovení rizika mikrobiální kontaminace vzorků potravin při narušení chladírenského řetězce během transportu
Original language description
Při transportu úředně odebraných vzorků potravin je nezbytné, aby mikrobiologický profil vzorku při přijetí do laboratoře co nejpřesněji odrážel aktuální stav v době jeho odběru. Může ovšem nastat situace, kdy je chladicí řetězec během transportu přerušen. Hlavními faktory, které mohou ovlivnit mikrobiální profil čerstvých chlazených potravin jsou teplota, délka expozice potraviny této teplotě a případně i doba vyšetření vzorku po následném uskladnění v adekvátních podmínkách analytických laboratoří. S cílem zjistit vliv těchto faktorů na počet mikroorganismů jsme experimentálně narušily chladicí řetězec u osmi různých potravin ve třech různých typech balení. Tato experimentální data sloužila k vytvoření sady prediktivních statistických modelů, které hodnotí vliv teploty, délky expozice této teplotě a doby vyšetření vzorku na pravděpodobnost narušení vzorku daného typu potraviny v daném typu obalu. Výsledky těchto modelů byly použity k vytvoření softwaru implementovaného do volně přístupné webové aplikace na stránce https://webstudio.shinyapps.io/transportvzorku/. Tento nástroj je primárně určen dozorovým orgánům a laboratořím jako pomůcka umožňující posouzení konkrétní situace vzniklé při transportu vzorků v neadekvátní teplotě i jako nástroj pro minimalizaci možnosti zpochybnění výsledků analýz v rámci probíhajících správních řízení. Uživatel aplikace zvolí typ potraviny a typ jejího balení, teplotu v transportním boxu, které byl vzorek vystaven, délku expozice této zvýšené teplotě a dobu setrvání vzorku ve vyhovující teplotě do mikrobiologického vyšetření. Simuluje tak porušení chlazení při transportu vzorku. Software jako výsledek zobrazí předpokládaný počet mikroorganismů (uveden v násobcích výchozí hodnoty) a riziko narušení mikrobiologického profilu vzorku ve formě doporučení či nedoporučení vzorku k analýze, a to včetně vizualizace v podobě trojrozměrného grafu.
Czech name
Stanovení rizika mikrobiální kontaminace vzorků potravin při narušení chladírenského řetězce během transportu
Czech description
Při transportu úředně odebraných vzorků potravin je nezbytné, aby mikrobiologický profil vzorku při přijetí do laboratoře co nejpřesněji odrážel aktuální stav v době jeho odběru. Může ovšem nastat situace, kdy je chladicí řetězec během transportu přerušen. Hlavními faktory, které mohou ovlivnit mikrobiální profil čerstvých chlazených potravin jsou teplota, délka expozice potraviny této teplotě a případně i doba vyšetření vzorku po následném uskladnění v adekvátních podmínkách analytických laboratoří. S cílem zjistit vliv těchto faktorů na počet mikroorganismů jsme experimentálně narušily chladicí řetězec u osmi různých potravin ve třech různých typech balení. Tato experimentální data sloužila k vytvoření sady prediktivních statistických modelů, které hodnotí vliv teploty, délky expozice této teplotě a doby vyšetření vzorku na pravděpodobnost narušení vzorku daného typu potraviny v daném typu obalu. Výsledky těchto modelů byly použity k vytvoření softwaru implementovaného do volně přístupné webové aplikace na stránce https://webstudio.shinyapps.io/transportvzorku/. Tento nástroj je primárně určen dozorovým orgánům a laboratořím jako pomůcka umožňující posouzení konkrétní situace vzniklé při transportu vzorků v neadekvátní teplotě i jako nástroj pro minimalizaci možnosti zpochybnění výsledků analýz v rámci probíhajících správních řízení. Uživatel aplikace zvolí typ potraviny a typ jejího balení, teplotu v transportním boxu, které byl vzorek vystaven, délku expozice této zvýšené teplotě a dobu setrvání vzorku ve vyhovující teplotě do mikrobiologického vyšetření. Simuluje tak porušení chlazení při transportu vzorku. Software jako výsledek zobrazí předpokládaný počet mikroorganismů (uveden v násobcích výchozí hodnoty) a riziko narušení mikrobiologického profilu vzorku ve formě doporučení či nedoporučení vzorku k analýze, a to včetně vizualizace v podobě trojrozměrného grafu.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: The degree of cold chain disruption during official sampling and sample transport and its effects on the resulting microbial profile</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena a technologie potravin LIII. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-970-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
66-71
Publisher name
Veterinární univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 16, 2024
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—