Temperature changes in the core of packaged meat in a transport box
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881517" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881517 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-3-casopisu-maso-rok-2024/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-3-casopisu-maso-rok-2024/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Teplotní změny v jádře baleného masa v transportním boxu
Original language description
Dodržení chladicího řetězce je jedním z klíčových faktorů ovlivňujících jakost a zdravotní nezávadnost potravin živočišného původu. U vzorků potravin putujících do laboratoře k vyšetření, je navíc udržení předepsané teploty podmínkou pro přesnou interpretaci výsledků analýz. Cílem této studie bylo sledování změny teploty v jádře baleného masa (mleté maso hovězí a kuřecí stehna) v závislosti na různé teplotě skladování (25 °C, 30 °C, 40 °C) naplněných transportních boxů. K tomuto účelu byly využity záznamové termografy Testo s vpichovou sondou, které umožňují současný monitoring vnější a vnitřní teploty, která je měřena ve velmi krátkých intervalech (20 sekund). Bylo zjištěno, že teplota uskladnění transportních izolačních boxů má vliv na rychlost ohřátí vzorku. Výsledky naší studie dále prokázaly, že zejména u mletého masa hraje umístění chladicích vložek zásadní roli v délce udržení požadované teploty.
Czech name
Teplotní změny v jádře baleného masa v transportním boxu
Czech description
Dodržení chladicího řetězce je jedním z klíčových faktorů ovlivňujících jakost a zdravotní nezávadnost potravin živočišného původu. U vzorků potravin putujících do laboratoře k vyšetření, je navíc udržení předepsané teploty podmínkou pro přesnou interpretaci výsledků analýz. Cílem této studie bylo sledování změny teploty v jádře baleného masa (mleté maso hovězí a kuřecí stehna) v závislosti na různé teplotě skladování (25 °C, 30 °C, 40 °C) naplněných transportních boxů. K tomuto účelu byly využity záznamové termografy Testo s vpichovou sondou, které umožňují současný monitoring vnější a vnitřní teploty, která je měřena ve velmi krátkých intervalech (20 sekund). Bylo zjištěno, že teplota uskladnění transportních izolačních boxů má vliv na rychlost ohřátí vzorku. Výsledky naší studie dále prokázaly, že zejména u mletého masa hraje umístění chladicích vložek zásadní roli v délce udržení požadované teploty.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: The degree of cold chain disruption during official sampling and sample transport and its effects on the resulting microbial profile</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
35
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
33-35
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—