Marking of nutritional information
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881250" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881250 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://fvhe.vetuni.cz/files/articles/liii-lenfeldovy-a-h-klovy-dny-sborn-k-p-edn-ek-a-poster-2-1729496977.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vetuni.cz/files/articles/liii-lenfeldovy-a-h-klovy-dny-sborn-k-p-edn-ek-a-poster-2-1729496977.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Značení výživových údajů
Original language description
Cílem této práce bylo prostřednictvím dotazníkového šetření zjistit, jak spotřebitelé vnímají značení výživových údajů a zda by uvítali zavedení povinného uvádění Nutri-Score na etiketách. Z odpovědí respondentů (n=384) na otázku týkající se přehlednosti způsobu značení výživových údajů, kde byla možnost zvolit pouze jednu odpověď, vyplynulo, že nejvíce preferované je povinné označení výživových údajů ve formě tabulky (51 %), následovalo Nutri-Score (32,6 %) a nejméně bylo preferováno (16,4 %) značení doporučeného denního množství GDA (Guidelines Daily Amounts). Nutri-Score jako povinný údaj na etiketě by uvítalo 73,7 % respondentů, naopak informace o denním doporučeném množství složky nebylo důležité pro 75 % dotazovaných. Získaná data rovněž ukazují, že 89,8 % respondentů si uvědomuje vliv zpracování potraviny na její výživovou hodnou a podle 74,2 % dotázaných by tato informace měla být zahrnuta do Nutri-Score. Většina respondentů dále uvedla, že by jiný způsob značení výživových údajů nepreferovala 77,6 %.
Czech name
Značení výživových údajů
Czech description
Cílem této práce bylo prostřednictvím dotazníkového šetření zjistit, jak spotřebitelé vnímají značení výživových údajů a zda by uvítali zavedení povinného uvádění Nutri-Score na etiketách. Z odpovědí respondentů (n=384) na otázku týkající se přehlednosti způsobu značení výživových údajů, kde byla možnost zvolit pouze jednu odpověď, vyplynulo, že nejvíce preferované je povinné označení výživových údajů ve formě tabulky (51 %), následovalo Nutri-Score (32,6 %) a nejméně bylo preferováno (16,4 %) značení doporučeného denního množství GDA (Guidelines Daily Amounts). Nutri-Score jako povinný údaj na etiketě by uvítalo 73,7 % respondentů, naopak informace o denním doporučeném množství složky nebylo důležité pro 75 % dotazovaných. Získaná data rovněž ukazují, že 89,8 % respondentů si uvědomuje vliv zpracování potraviny na její výživovou hodnou a podle 74,2 % dotázaných by tato informace měla být zahrnuta do Nutri-Score. Většina respondentů dále uvedla, že by jiný způsob značení výživových údajů nepreferovala 77,6 %.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena a technologie potravin LIII. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-970-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
130-134
Publisher name
Veterinární univerzita Brno
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Oct 16, 2024
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—