All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Smoked meats with reduced salt content and shelf life of smoked rolled pork shoulder packed in vacuum or modified atmosphere

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881337" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881337 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-1-casopisu-maso-rok-2024/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-1-casopisu-maso-rok-2024/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Příprava uzených mas se sníženým podílem soli a údržnost uzené rolky balené ve vakuu nebo v modifikované atmosféře

  • Original language description

    Cílem předkládané studie bylo: 1) připravit uzená masa (rolovaná plec, krkovice) se sníženým podílem soli a porovnat jejich údržnost a senzorické vlastnosti se standardními produkty; 2) vyhodnotit údržnost uzené rolované plece se standardním podílem soli při balení do vakua, nebo do modifikované atmosféry. Uzená krkovice byla nastříknuta lákem na podíl 42,3%, rolovaná plec s lákem na podíl 62,5%. Výtěžnost po tepelném opracování se pohybovala okolo 80%. Ve vzorcích uzené krkovice se podařilo snížit podíl soli na téměř polovinu původního obsahu (1,62% oproti 3,18 %), ve vzorcích uzené rolované plece to bylo snížení o více jak 25% (2,10% oproti 2,83 %). Mezi šaržemi se standardním podílem soli a reformulovanými výrobky nebyl zjištěn statisticky významný rozdíl v přítomné mikrobiotě (celkový počet mikroorganismů; bakterie mléčného kvašení) během čtyřtýdenního skladování v chladírně. Při senzorické analýze byly i takto reformulované masné výrobky příznivě hodnoceny, v některých parametrech získaly vyšší bodové ocenění, než tomu bylo u standardních uzených mas. Mezi kvantitou mikrobioty uzené plece balené vakuově, nebo v modifikované atmosféře nebyl zjištěný statisticky významný rozdíl.

  • Czech name

    Příprava uzených mas se sníženým podílem soli a údržnost uzené rolky balené ve vakuu nebo v modifikované atmosféře

  • Czech description

    Cílem předkládané studie bylo: 1) připravit uzená masa (rolovaná plec, krkovice) se sníženým podílem soli a porovnat jejich údržnost a senzorické vlastnosti se standardními produkty; 2) vyhodnotit údržnost uzené rolované plece se standardním podílem soli při balení do vakua, nebo do modifikované atmosféry. Uzená krkovice byla nastříknuta lákem na podíl 42,3%, rolovaná plec s lákem na podíl 62,5%. Výtěžnost po tepelném opracování se pohybovala okolo 80%. Ve vzorcích uzené krkovice se podařilo snížit podíl soli na téměř polovinu původního obsahu (1,62% oproti 3,18 %), ve vzorcích uzené rolované plece to bylo snížení o více jak 25% (2,10% oproti 2,83 %). Mezi šaržemi se standardním podílem soli a reformulovanými výrobky nebyl zjištěn statisticky významný rozdíl v přítomné mikrobiotě (celkový počet mikroorganismů; bakterie mléčného kvašení) během čtyřtýdenního skladování v chladírně. Při senzorické analýze byly i takto reformulované masné výrobky příznivě hodnoceny, v některých parametrech získaly vyšší bodové ocenění, než tomu bylo u standardních uzených mas. Mezi kvantitou mikrobioty uzené plece balené vakuově, nebo v modifikované atmosféře nebyl zjištěný statisticky významný rozdíl.

Classification

  • Type

    J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK1910100" target="_blank" >QK1910100: Impact of reformulation on the shelf-life and physical and chemical properties of food products</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    35

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    43-47

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database