Effect of poultry meat storage temperature violation on the growth and multiplication of Escherichia coli
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881664" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881664 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://vetweb.cz/rust-a-mnozeni-escherichia-colipri-poruseni-chladiciho-retezcedrubeziho-masa/" target="_blank" >https://vetweb.cz/rust-a-mnozeni-escherichia-colipri-poruseni-chladiciho-retezcedrubeziho-masa/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Růst a množení Escherichia coli při porušení chladicího řetězce drůbežího masa
Original language description
V prezentované studii byl hodnocen vliv porušení teploty při transportu chlazeného drůbežího masa na počty ß-D-glukuronidáza pozitivních Escherichia coli. Během transportu nesmí teplota drůbežího masa přesáhnout 4 °C (nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004). V experimentu byla použita chlazená drůbeží stehna s kůží a drůbeží prsa bez kůže v prostém balení a v balení s modifikovanou atmosférou (MAP). Modelové experimenty simulovaly zvýšení teploty během transportu na 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C. Doba expozice byla 1, 2, 3, 3,5 a 4 h. Počty E. coli byly stanovovány plotnovou metodou (ČSN ISO 16649-2) ihned po expozici vzorků zvýšené teplotě (0 h), 3 h a 24 h po návratu do prostředí s požadovanou teplotou (4 °C). Nejčastější detekce E. coli byla zaznamenána u kuřecích stehen v prostém balení, kde 4 % vzorků (12/294) překročilo limit 2,7 log KTJ.g-1 (5.102 KTJ.g-1) doporučený ČSN 569609. U drůbežích prsou (v prostém balení i v MAP) a u drůbežích stehen balených v MAP nebyl počet E. coli ovlivněn teplotou a délkou expozice zvýšené teplotě. Ve většině případů byly přítomnost a počty E. coli v chlazeném drůbežím mase ovlivněny počáteční kontaminací.
Czech name
Růst a množení Escherichia coli při porušení chladicího řetězce drůbežího masa
Czech description
V prezentované studii byl hodnocen vliv porušení teploty při transportu chlazeného drůbežího masa na počty ß-D-glukuronidáza pozitivních Escherichia coli. Během transportu nesmí teplota drůbežího masa přesáhnout 4 °C (nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004). V experimentu byla použita chlazená drůbeží stehna s kůží a drůbeží prsa bez kůže v prostém balení a v balení s modifikovanou atmosférou (MAP). Modelové experimenty simulovaly zvýšení teploty během transportu na 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C. Doba expozice byla 1, 2, 3, 3,5 a 4 h. Počty E. coli byly stanovovány plotnovou metodou (ČSN ISO 16649-2) ihned po expozici vzorků zvýšené teplotě (0 h), 3 h a 24 h po návratu do prostředí s požadovanou teplotou (4 °C). Nejčastější detekce E. coli byla zaznamenána u kuřecích stehen v prostém balení, kde 4 % vzorků (12/294) překročilo limit 2,7 log KTJ.g-1 (5.102 KTJ.g-1) doporučený ČSN 569609. U drůbežích prsou (v prostém balení i v MAP) a u drůbežích stehen balených v MAP nebyl počet E. coli ovlivněn teplotou a délkou expozice zvýšené teplotě. Ve většině případů byly přítomnost a počty E. coli v chlazeném drůbežím mase ovlivněny počáteční kontaminací.
Classification
Type
J<sub>ost</sub> - Miscellaneous article in a specialist periodical
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: The degree of cold chain disruption during official sampling and sample transport and its effects on the resulting microbial profile</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Volume of the periodical
74
Issue of the periodical within the volume
12
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
5
Pages from-to
673-677
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—