All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of poultry meat storage temperature violation on the growth and multiplication of Escherichia coli

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881667" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881667 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk/wp-content/uploads/zborniky/XLIV_RZPaPP.pdf" target="_blank" >https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk/wp-content/uploads/zborniky/XLIV_RZPaPP.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv porušení teploty skladování drůbežího masa na růst a množení Escherichia coli

  • Original language description

    V této studii byl hodnocen vliv nedostatečného transportu na výsledek ß-D-glukuronidázy pozitivní Escherichia coli u chlazené drůbeže. Chlazené výrobky z drůbežího masa musí být během přepravy uchovávány při teplotě nižší než 4 °C (nařízení (ES) č. 853/2004). Chlazené drůbeží maso (kuřecí stehýnka s kůží a prsa bez kůže) bylo pro účely experimentu baleno do prostého obalu a v modifikované atmosféře (MAP). Modelové experimenty simulovaly zvýšení teploty během transportu na 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C. Doba expozice byla 1, 2, 3, 3,5 a 4 hodiny. Počet E. coli ve vzorcích byl stanoven plotnovou metodou (ČSN ISO 16649-2) bezprostředně po vystavení vyšší teplotě (0 h), 3 h a 24 h po návratu na adekvátní teplotu (4 °C). Nejčastější průkaz E. coli a nejvyšší počet E. coli byl pozorován u kuřecích stehýnek v prostém balení, 4 % vzorků (12/294) překročilo limit doporučený normou ČSN 569609 2,7 log CFU.g-1. Počet E. coli nebyl ovlivněn teplotou a délkou expozice vyšší teplotě u kuřecích prsou (jak v prostém balení, tak v MAP) a v kuřecích stehýnkách v MAP. Počty E. coli byly ovlivněny především počáteční kontaminací kuřecího masa.

  • Czech name

    Vliv porušení teploty skladování drůbežího masa na růst a množení Escherichia coli

  • Czech description

    V této studii byl hodnocen vliv nedostatečného transportu na výsledek ß-D-glukuronidázy pozitivní Escherichia coli u chlazené drůbeže. Chlazené výrobky z drůbežího masa musí být během přepravy uchovávány při teplotě nižší než 4 °C (nařízení (ES) č. 853/2004). Chlazené drůbeží maso (kuřecí stehýnka s kůží a prsa bez kůže) bylo pro účely experimentu baleno do prostého obalu a v modifikované atmosféře (MAP). Modelové experimenty simulovaly zvýšení teploty během transportu na 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C. Doba expozice byla 1, 2, 3, 3,5 a 4 hodiny. Počet E. coli ve vzorcích byl stanoven plotnovou metodou (ČSN ISO 16649-2) bezprostředně po vystavení vyšší teplotě (0 h), 3 h a 24 h po návratu na adekvátní teplotu (4 °C). Nejčastější průkaz E. coli a nejvyšší počet E. coli byl pozorován u kuřecích stehýnek v prostém balení, 4 % vzorků (12/294) překročilo limit doporučený normou ČSN 569609 2,7 log CFU.g-1. Počet E. coli nebyl ovlivněn teplotou a délkou expozice vyšší teplotě u kuřecích prsou (jak v prostém balení, tak v MAP) a v kuřecích stehýnkách v MAP. Počty E. coli byly ovlivněny především počáteční kontaminací kuřecího masa.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40301 - Veterinary science

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: The degree of cold chain disruption during official sampling and sample transport and its effects on the resulting microbial profile</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Hygiena Alimentorum XLIV.: Mäso a mäsové výrobky

  • ISBN

    978-80-8077-822-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    7

  • Pages from-to

    462-468

  • Publisher name

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Place of publication

    Košice

  • Event location

    Štrbské Pleso

  • Event date

    May 15, 2024

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article