Effect of poultry meat storage temperature violation on the growth and multiplication of Escherichia coli
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881667" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881667 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk/wp-content/uploads/zborniky/XLIV_RZPaPP.pdf" target="_blank" >https://hygiena-alimentorum.uvlf.sk/wp-content/uploads/zborniky/XLIV_RZPaPP.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv porušení teploty skladování drůbežího masa na růst a množení Escherichia coli
Original language description
V této studii byl hodnocen vliv nedostatečného transportu na výsledek ß-D-glukuronidázy pozitivní Escherichia coli u chlazené drůbeže. Chlazené výrobky z drůbežího masa musí být během přepravy uchovávány při teplotě nižší než 4 °C (nařízení (ES) č. 853/2004). Chlazené drůbeží maso (kuřecí stehýnka s kůží a prsa bez kůže) bylo pro účely experimentu baleno do prostého obalu a v modifikované atmosféře (MAP). Modelové experimenty simulovaly zvýšení teploty během transportu na 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C. Doba expozice byla 1, 2, 3, 3,5 a 4 hodiny. Počet E. coli ve vzorcích byl stanoven plotnovou metodou (ČSN ISO 16649-2) bezprostředně po vystavení vyšší teplotě (0 h), 3 h a 24 h po návratu na adekvátní teplotu (4 °C). Nejčastější průkaz E. coli a nejvyšší počet E. coli byl pozorován u kuřecích stehýnek v prostém balení, 4 % vzorků (12/294) překročilo limit doporučený normou ČSN 569609 2,7 log CFU.g-1. Počet E. coli nebyl ovlivněn teplotou a délkou expozice vyšší teplotě u kuřecích prsou (jak v prostém balení, tak v MAP) a v kuřecích stehýnkách v MAP. Počty E. coli byly ovlivněny především počáteční kontaminací kuřecího masa.
Czech name
Vliv porušení teploty skladování drůbežího masa na růst a množení Escherichia coli
Czech description
V této studii byl hodnocen vliv nedostatečného transportu na výsledek ß-D-glukuronidázy pozitivní Escherichia coli u chlazené drůbeže. Chlazené výrobky z drůbežího masa musí být během přepravy uchovávány při teplotě nižší než 4 °C (nařízení (ES) č. 853/2004). Chlazené drůbeží maso (kuřecí stehýnka s kůží a prsa bez kůže) bylo pro účely experimentu baleno do prostého obalu a v modifikované atmosféře (MAP). Modelové experimenty simulovaly zvýšení teploty během transportu na 8, 11, 14, 17, 20 a 25 °C. Doba expozice byla 1, 2, 3, 3,5 a 4 hodiny. Počet E. coli ve vzorcích byl stanoven plotnovou metodou (ČSN ISO 16649-2) bezprostředně po vystavení vyšší teplotě (0 h), 3 h a 24 h po návratu na adekvátní teplotu (4 °C). Nejčastější průkaz E. coli a nejvyšší počet E. coli byl pozorován u kuřecích stehýnek v prostém balení, 4 % vzorků (12/294) překročilo limit doporučený normou ČSN 569609 2,7 log CFU.g-1. Počet E. coli nebyl ovlivněn teplotou a délkou expozice vyšší teplotě u kuřecích prsou (jak v prostém balení, tak v MAP) a v kuřecích stehýnkách v MAP. Počty E. coli byly ovlivněny především počáteční kontaminací kuřecího masa.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
40301 - Veterinary science
Result continuities
Project
<a href="/en/project/QK21020245" target="_blank" >QK21020245: The degree of cold chain disruption during official sampling and sample transport and its effects on the resulting microbial profile</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Hygiena Alimentorum XLIV.: Mäso a mäsové výrobky
ISBN
978-80-8077-822-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
7
Pages from-to
462-468
Publisher name
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach
Place of publication
Košice
Event location
Štrbské Pleso
Event date
May 15, 2024
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—