Extraction method of lignans from coniferous tree branch knots and use of the extract for food purposes
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67179843%3A_____%2F17%3A00463250" target="_blank" >RIV/67179843:_____/17:00463250 - isvavai.cz</a>
Alternative codes found
RIV/62156489:43510/17:43912698 RIV/00027022:_____/17:00000698
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Způsob výroby lignanů pro potravinářské účely extrakcí ze suků jehličnanů
Original language description
Způsob extrakce lignanů ze suků jehličnanů a využití extraktu pro potravinářské účely, kdy se suky jehličnanů nadrtí na jemnou štěpku a tato štěpka se umístí do vody, která se přivede do varu. Vařící voda není schopna rozpustit pryskyřice, ale lignany do vařící vody snadno přechází – získá se vodný extrakt lignanů. Míru vytěžení lignanů ze štěpky lze zvýšit opakovaným varem stejné štěpky v nové vodní lázni. Koncentraci lignanů v extraktu lze zvýšit odparem vody za sníženého tlaku. Na konentrovaný extrakt je poté aplikována lyofilizace, vedoucí k jeho vysušení, nebo se využije vakuové rozprašovací sušárny. Způsob extrakce vodou je možno provádět rovněž průmyslovým extraktorem sestávajícím z nerezového koše a nádoby s víkem, do které se přivádí pára. Horká pára prochází naštěpkovaným materiálem, kondenzuje a horká voda protéká opět naštěpkovaným materiálem. Dalším způsobem je použití vody při vyšší teplotě a tlaku, tzv. urychlená extrakce rozpouštědlem (ASE), v tomto případě vodou. Dalším způsobem je provedení extrakce vodou v komoře izostatického listu za tlaků v rozsahu 200 až 600 MPa po dobu 1 až 15 minut. Vysušený extrakt lignanů obsahující vedle HMR oligosacharidy, převážně galaktoglukomannany, se podrobí purifikaci a zakoncentrování rozpouštěním přítomných lignanů v 96 % obj. potravinářského lihu, ve kterém se galaktoglukomannany nerozpouští. Lihový extrakt je možno filtrovat a vakuově zahustit pro přímou aplikaci do potravin, anebo je možno jej dále čistit krystalizací, chromatografií na sloupci sorbentu, anebo srážením komplexu lignanů (zejména HMR), přidáním nasyceného roztoku octanu draselného. Získané koncentráty lignanů je možno využít i při přípravě obohacených džemů, ovocných pomazánek, sirupů, doplňků stravy a výrobků pro zvláštní lékařské účely.
Czech name
Způsob výroby lignanů pro potravinářské účely extrakcí ze suků jehličnanů
Czech description
Způsob extrakce lignanů ze suků jehličnanů a využití extraktu pro potravinářské účely, kdy se suky jehličnanů nadrtí na jemnou štěpku a tato štěpka se umístí do vody, která se přivede do varu. Vařící voda není schopna rozpustit pryskyřice, ale lignany do vařící vody snadno přechází – získá se vodný extrakt lignanů. Míru vytěžení lignanů ze štěpky lze zvýšit opakovaným varem stejné štěpky v nové vodní lázni. Koncentraci lignanů v extraktu lze zvýšit odparem vody za sníženého tlaku. Na konentrovaný extrakt je poté aplikována lyofilizace, vedoucí k jeho vysušení, nebo se využije vakuové rozprašovací sušárny. Způsob extrakce vodou je možno provádět rovněž průmyslovým extraktorem sestávajícím z nerezového koše a nádoby s víkem, do které se přivádí pára. Horká pára prochází naštěpkovaným materiálem, kondenzuje a horká voda protéká opět naštěpkovaným materiálem. Dalším způsobem je použití vody při vyšší teplotě a tlaku, tzv. urychlená extrakce rozpouštědlem (ASE), v tomto případě vodou. Dalším způsobem je provedení extrakce vodou v komoře izostatického listu za tlaků v rozsahu 200 až 600 MPa po dobu 1 až 15 minut. Vysušený extrakt lignanů obsahující vedle HMR oligosacharidy, převážně galaktoglukomannany, se podrobí purifikaci a zakoncentrování rozpouštěním přítomných lignanů v 96 % obj. potravinářského lihu, ve kterém se galaktoglukomannany nerozpouští. Lihový extrakt je možno filtrovat a vakuově zahustit pro přímou aplikaci do potravin, anebo je možno jej dále čistit krystalizací, chromatografií na sloupci sorbentu, anebo srážením komplexu lignanů (zejména HMR), přidáním nasyceného roztoku octanu draselného. Získané koncentráty lignanů je možno využít i při přípravě obohacených džemů, ovocných pomazánek, sirupů, doplňků stravy a výrobků pro zvláštní lékařské účely.
Classification
Type
P - Patent
CEP classification
—
OECD FORD branch
30307 - Nursing
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2017
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Patent/design ID
306700
Publisher
CZ001 -
Publisher name
Industrial Property Office
Place of publication
Prague
Publication country
CZ - CZECH REPUBLIC
Date of acceptance
Apr 5, 2017
Owner name
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v, Praha 10- Hostivař, CZ Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakulta, Lednice, CZ Centrum výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i., Brno, CZ
Method of use
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Usage type
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence