All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Susceptibility of Clostridium pefringens to C2-C18 fatty acids

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985904%3A_____%2F05%3A00022724" target="_blank" >RIV/67985904:_____/05:00022724 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Susceptibility of Clostridium pefringens to C2-C18 fatty acids

  • Original language description

    Antimicrobial activity of fatty acids was expressed as a concentration at which only 50% of the initial glucose was utilized. Lauric acid showed the highest antimicrobial activity, followed by myristic, capric, oleic and caprylic acid. Only strain CNCTC5459 was susceptible to linoleic acid. Lauric acid had the highest activity towards C. perfrigens among fatty acid tested. Its activity was not influenced by the presence of solid particles and did not cease at pH 6.

  • Czech name

    Působení mastných kyselin s 2-18 atomy C na Clostridium perfringens

  • Czech description

    Působení mastných kyselin bylo zjišťováno u dvou kmenů bakterie, při růstu na glukose. Nejvyšší antimikrobiální aktivitu měla kyselina laurová, následovaná myristovou, kaprinovou, olejovou a kaprylovou. Růst jednoho kmene byl též inhibován kyselinou linolovou. Kyselina laurová byla jediná, která dokázala snížit počet živých buněk klostridií při pH vyšším než 6. Transmisní elektronová mikroskopie ukázala, ž u buněk vystavených působení kyseliny laurové dochází k oddělení vnitřní a vnější buněčné membránya poškození cytoplasmatických struktur.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    ED - Physiology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/IBS5045317" target="_blank" >IBS5045317: Effect of fatty acids on enteropathogenic bacteria, morbidity and mortality of farm animals</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Letters in Applied Microbiology

  • ISSN

    0266-8254

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    41

  • Issue of the periodical within the volume

    -

  • Country of publishing house

    GB - UNITED KINGDOM

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    77-81

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database