Susceptibility of Escherichia coli, Salmonella sp. and Clostridium perfrigens to organic acids and monolaurin
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985904%3A_____%2F06%3A00041106" target="_blank" >RIV/67985904:_____/06:00041106 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Susceptibility of Escherichia coli, Salmonella sp. and Clostridium perfrigens to organic acids and monolaurin
Original language description
The antimicrobial activity of fatty acids, monolaurin, citric, succinic, fumaric, malic and lactic acid was determined in vitro against Escherichia coli, Salmonella spp. and Clostridium perfringens. Caprylic acid was the only acid inhibiting glucose utilization in all strains. In strains of Cl. perfringens, however, lauric and myristic acid were more efficient than caprylic acid. Growth of clostridia, but not other bacteria was inhibited also by monolaurin and citric acid. In Cl. perfringens, transmission electron microscopy revealed damage of cytoplasmatic structures and separation of inner and outer cell membranes.
Czech name
Citlivost bakterií Escherichia coli, Salmonella spp. a Clostridium perfringens k organickým kyselinám a monolaurinu
Czech description
Zjistili jsme citlivost Escherichia coli, Salmonella spp. a Clostridium perfringens v podmínkách in vitro k mastným kyselinám, monolaurinu, kyselině citronové, jantarové, fumarové, jablečné a mléčné. Kyselina kaprylová byla jedinou kyselinou, která inhibovala utilizaci glukosy u všech zkoušených bakterií. V případě kmenů Cl. perfringens však byla méně účinná než kyselina laurová a myristová. Růst klostridií, ne však ostatních bakterií, byl inhibován také monolaurinem a kyselinou citronovou. U těchto bakterií transmisní elektronová mikroskopie ukázala poškození cytoplasmatických struktur a oddělení vnitřní a vnější buněčné membrány.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Veterinární medicína
ISSN
0375-8427
e-ISSN
—
Volume of the periodical
51
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
81-88
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—