All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Fraternal cuisine. Czech society and culinary transfer from the USSR and other countries of the Soviet bloc 1948-1989

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68378114%3A_____%2F10%3A00354963" target="_blank" >RIV/68378114:_____/10:00354963 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Z kuchyně přátel. Česká společnost a kulturní transfer z gastronomií SSSR a zemí sovětského bloku (1948-1989)

  • Original language description

    Tento článek je věnován gastronomickému diskursu v Československu v letech 1948-1989, který byl ovlivněn komunistickým režimem a státním intervencemi. K jeho rysům patřila rozsáhlá propagace racionálního stravování, zatímco "haute cuisine" byla předevšímv padesátých letech potlačena. Dále autor analyzuje otázku role gastronomií "bratrských zemí" sovětského bloku. Ukazuje, že kulturní transfer v gastronomii se skládá z recepce kuchařských receptů a článků o gastronomii, osobních kontaktů se zahraniční kuchyní a z dovozu potravin. Po roce 1989 se československá gastronomie přeorientovala na západní státy.

  • Czech name

    Z kuchyně přátel. Česká společnost a kulturní transfer z gastronomií SSSR a zemí sovětského bloku (1948-1989)

  • Czech description

    Tento článek je věnován gastronomickému diskursu v Československu v letech 1948-1989, který byl ovlivněn komunistickým režimem a státním intervencemi. K jeho rysům patřila rozsáhlá propagace racionálního stravování, zatímco "haute cuisine" byla předevšímv padesátých letech potlačena. Dále autor analyzuje otázku role gastronomií "bratrských zemí" sovětského bloku. Ukazuje, že kulturní transfer v gastronomii se skládá z recepce kuchařských receptů a článků o gastronomii, osobních kontaktů se zahraniční kuchyní a z dovozu potravin. Po roce 1989 se československá gastronomie přeorientovala na západní státy.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    AB - History

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Soudobé dějiny

  • ISSN

    1210-7050

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    17

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    24

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database