All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Semiempirical Fouling Kinetics Model in Batch and Continuous Direct Ohmic Heating of Milk

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F07%3A02144180" target="_blank" >RIV/68407700:21220/07:02144180 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Semiempirical Fouling Kinetics Model in Batch and Continuous Direct Ohmic Heating of Milk

  • Original language description

    Simple semiempirical generalized correlation quantifying the effect of concentration and temperature onto electrical conductivity was proposed and tested on published data of milk, coffee and aqueous H2TiF6 solution. The semiempirical fouling kinetics model was proposed and verified in direct batch ohmic heating of milk. The model is based on the analogy to mechanisms and chemical kinetics of serial reactions. The effect of flowrate onto the fouling formation in continuous direct ohmic heating of milk was investigated. The proposed empirical fouling kinetics model is based on the assumption that the growth rate of the fouling layer thickness depends on time exponentially. It was found that fouling layer growth intensity was not decreased by the higherwall shear stress induced by the higher flowrate. However increasing wall shear stress enlarged the maximal time tnf in which the fouling layer growth is negligible.

  • Czech name

    Semiempirický model kinetiky foulingu při vsádkovém a kontinuálním ohmickém ohřevu mléka

  • Czech description

    Byla navržena semiempirická generalizovaná korelace zahrnující vliv koncentrace a teploty na elektrickou vodivost. navržená korelace byla testována na publikovaných datech pro mléko, kávu a vodný roztok H2TiF6. Byl navržen a experimentálně ověřen semiempirický model kinetiky tvorby úsad při vsádkovém přímém elektrickém ohřevu mléka. Model je založen na analogii s mechanismem a reakční kinetikou následných reakcí. Byl zjišťován vliv průtoku na tvorbu úsad při kontinuálním přímém ohmickém ohřevu mléka. Navržený empirický model kinetiky tvorby úsad je založen na předpokladu, že tloušťka vrstvy roste s časem exponenciálně. Bylo zjištěno, že s rostoucím průtokem nelze snížit intenzitu tvorby, ale lze prodloužit dobu, po které je tvorba úsad zanedbatelná.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2007

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    International Journal of Food Engineering

  • ISSN

    1556-3758

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    3

  • Issue of the periodical within the volume

    1

  • Country of publishing house

    US - UNITED STATES

  • Number of pages

    25

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database