Semiempirical Fouling Kinetics Model in Batch and Continuous Direct Ohmic Heating of Milk
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F07%3A02144180" target="_blank" >RIV/68407700:21220/07:02144180 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Semiempirical Fouling Kinetics Model in Batch and Continuous Direct Ohmic Heating of Milk
Original language description
Simple semiempirical generalized correlation quantifying the effect of concentration and temperature onto electrical conductivity was proposed and tested on published data of milk, coffee and aqueous H2TiF6 solution. The semiempirical fouling kinetics model was proposed and verified in direct batch ohmic heating of milk. The model is based on the analogy to mechanisms and chemical kinetics of serial reactions. The effect of flowrate onto the fouling formation in continuous direct ohmic heating of milk was investigated. The proposed empirical fouling kinetics model is based on the assumption that the growth rate of the fouling layer thickness depends on time exponentially. It was found that fouling layer growth intensity was not decreased by the higherwall shear stress induced by the higher flowrate. However increasing wall shear stress enlarged the maximal time tnf in which the fouling layer growth is negligible.
Czech name
Semiempirický model kinetiky foulingu při vsádkovém a kontinuálním ohmickém ohřevu mléka
Czech description
Byla navržena semiempirická generalizovaná korelace zahrnující vliv koncentrace a teploty na elektrickou vodivost. navržená korelace byla testována na publikovaných datech pro mléko, kávu a vodný roztok H2TiF6. Byl navržen a experimentálně ověřen semiempirický model kinetiky tvorby úsad při vsádkovém přímém elektrickém ohřevu mléka. Model je založen na analogii s mechanismem a reakční kinetikou následných reakcí. Byl zjišťován vliv průtoku na tvorbu úsad při kontinuálním přímém ohmickém ohřevu mléka. Navržený empirický model kinetiky tvorby úsad je založen na předpokladu, že tloušťka vrstvy roste s časem exponenciálně. Bylo zjištěno, že s rostoucím průtokem nelze snížit intenzitu tvorby, ale lze prodloužit dobu, po které je tvorba úsad zanedbatelná.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
International Journal of Food Engineering
ISSN
1556-3758
e-ISSN
—
Volume of the periodical
3
Issue of the periodical within the volume
1
Country of publishing house
US - UNITED STATES
Number of pages
25
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—