All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Prediction of the average surface heat transfer coefficient for model foodstuffs in a vertical cooling cabinet

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F08%3A02147532" target="_blank" >RIV/68407700:21220/08:02147532 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Prediction of the average surface heat transfer coefficient for model foodstuffs in a vertical cooling cabinet

  • Original language description

    Calculations of transient temperatures of food products after they are transferred from a warm environment into a display cabinet, require data on the surface heat transfer coefficient (SHTC). There is no forced air flow in an ordinary display cabinet, so the energy transfer is achieved mainly by free convection, conduction to a supporting plate, and radiation. Theoretical analysis of the heat transfer to a cylindrical sample demonstrates the relative influences of these mechanisms. This work investigates the apparent surface transfer coefficients with metal models. Heated models were placed individually (bare) in containers with and without lids. Each model was surrounded by identical containers filled with water. These were initially at the same temperature as the model or at the mean cabinet temperature. There were one, two, or three layers of these water containers. From the measured time-temperature histories of the model and

  • Czech name

    Predikce střední hodnoty součinitele přenosu tepla modelových potravinářských látek ve vertikální chladicí vitrině

  • Czech description

    Přenos tepla z potraviny vložené do chladicí vitriny je kombinací přirozené konvekce, vedení a radiace. Tyto tři mechanismy byly analyzovány teoreticky pro jednoduché tvary chlazených produktů a experimentálně, použitím přesných kovových odlitků salátových kelímků. Byl sledován nejen vliv geometrie, ale především vliv vzájemného uspořádání většího množství vzorků o různých teplotách. Z monitorovaných časových průběhů teplot vzorků a vzduchu v chladicí vitrině byly dopočteny efektivní hodnoty součinitelepřenostu tepla a navrženy odpovídající korelace.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    BJ - Thermodynamics

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/GA101%2F06%2F0535" target="_blank" >GA101/06/0535: Thermal processing of biodegradable materials</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2008

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    International Journal of Food Engineering

  • ISSN

    1556-3758

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    26

  • Issue of the periodical within the volume

    3

  • Country of publishing house

    US - UNITED STATES

  • Number of pages

    12

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database