Prediction of the average surface heat transfer coefficient for model foodstuffs in a vertical cooling cabinet
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F08%3A02147532" target="_blank" >RIV/68407700:21220/08:02147532 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Prediction of the average surface heat transfer coefficient for model foodstuffs in a vertical cooling cabinet
Original language description
Calculations of transient temperatures of food products after they are transferred from a warm environment into a display cabinet, require data on the surface heat transfer coefficient (SHTC). There is no forced air flow in an ordinary display cabinet, so the energy transfer is achieved mainly by free convection, conduction to a supporting plate, and radiation. Theoretical analysis of the heat transfer to a cylindrical sample demonstrates the relative influences of these mechanisms. This work investigates the apparent surface transfer coefficients with metal models. Heated models were placed individually (bare) in containers with and without lids. Each model was surrounded by identical containers filled with water. These were initially at the same temperature as the model or at the mean cabinet temperature. There were one, two, or three layers of these water containers. From the measured time-temperature histories of the model and
Czech name
Predikce střední hodnoty součinitele přenosu tepla modelových potravinářských látek ve vertikální chladicí vitrině
Czech description
Přenos tepla z potraviny vložené do chladicí vitriny je kombinací přirozené konvekce, vedení a radiace. Tyto tři mechanismy byly analyzovány teoreticky pro jednoduché tvary chlazených produktů a experimentálně, použitím přesných kovových odlitků salátových kelímků. Byl sledován nejen vliv geometrie, ale především vliv vzájemného uspořádání většího množství vzorků o různých teplotách. Z monitorovaných časových průběhů teplot vzorků a vzduchu v chladicí vitrině byly dopočteny efektivní hodnoty součinitelepřenostu tepla a navrženy odpovídající korelace.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
BJ - Thermodynamics
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GA101%2F06%2F0535" target="_blank" >GA101/06/0535: Thermal processing of biodegradable materials</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2008
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
International Journal of Food Engineering
ISSN
1556-3758
e-ISSN
—
Volume of the periodical
26
Issue of the periodical within the volume
3
Country of publishing house
US - UNITED STATES
Number of pages
12
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—