All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Thermal-expansionary hydrolysis of wheat straw

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F12%3A00194850" target="_blank" >RIV/68407700:21220/12:00194850 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://chps.fsid.cvut.cz/pt/2012/" target="_blank" >http://chps.fsid.cvut.cz/pt/2012/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Termicko-expanzní hydrolýza pšeničné slámy

  • Original language description

    Termicko-expanzní hydrolýza je nově vyvíjená technologie fyzikální předúpravy surovin, která se v současné době začíná instalovat v provozních technologiích výroby biopaliv. Její uplatnění lze nalézt např. v bioplynových stanicích, kde se používá k zvýšení biodegradability lignocelulózových plodin nebo také ke sterilizaci živočišných odpadů. Tento článek pojednává o vlivu termicko-expanzní hydrolýzy na biodegradabilitu pšeničné slámy. Experimenty byly prováděny se substrátem voda-sláma s obsahem slámy 5% hm. v intervalech teploty zpracování 170-200°C a doby výdrže 0-60 minut. Na základě provedených experimentů bylo zjištěno, že míra biodegradability, posuzovaná na základě změn pH, CHSK kapalné fáze, koncentrace glukózy a struktury materiálu, roste sezvyšující se teplotou a dobou výdrže. Doporučené procesní parametry pro zpracování pšeničné slámy termicko-expanzní hydrolýzou jsou tyto: teplota zpracování 185-200°C s dobou zdržení 20-40 min. U hydrolyzátu je pak zaručena jeho maximální

  • Czech name

    Termicko-expanzní hydrolýza pšeničné slámy

  • Czech description

    Termicko-expanzní hydrolýza je nově vyvíjená technologie fyzikální předúpravy surovin, která se v současné době začíná instalovat v provozních technologiích výroby biopaliv. Její uplatnění lze nalézt např. v bioplynových stanicích, kde se používá k zvýšení biodegradability lignocelulózových plodin nebo také ke sterilizaci živočišných odpadů. Tento článek pojednává o vlivu termicko-expanzní hydrolýzy na biodegradabilitu pšeničné slámy. Experimenty byly prováděny se substrátem voda-sláma s obsahem slámy 5% hm. v intervalech teploty zpracování 170-200°C a doby výdrže 0-60 minut. Na základě provedených experimentů bylo zjištěno, že míra biodegradability, posuzovaná na základě změn pH, CHSK kapalné fáze, koncentrace glukózy a struktury materiálu, roste sezvyšující se teplotou a dobou výdrže. Doporučené procesní parametry pro zpracování pšeničné slámy termicko-expanzní hydrolýzou jsou tyto: teplota zpracování 185-200°C s dobou zdržení 20-40 min. U hydrolyzátu je pak zaručena jeho maximální

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    JP - Industrial processes and processing

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2012

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Procesní technika 2012

  • ISBN

    978-80-01-05109-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    9

  • Pages from-to

    1-9

  • Publisher name

    České vysoké učení technické v Praze, Fakulta strojní

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Sep 17, 2012

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article