Thermal-expansionary hydrolysis of wheat straw
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F12%3A00194850" target="_blank" >RIV/68407700:21220/12:00194850 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://chps.fsid.cvut.cz/pt/2012/" target="_blank" >http://chps.fsid.cvut.cz/pt/2012/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Termicko-expanzní hydrolýza pšeničné slámy
Original language description
Termicko-expanzní hydrolýza je nově vyvíjená technologie fyzikální předúpravy surovin, která se v současné době začíná instalovat v provozních technologiích výroby biopaliv. Její uplatnění lze nalézt např. v bioplynových stanicích, kde se používá k zvýšení biodegradability lignocelulózových plodin nebo také ke sterilizaci živočišných odpadů. Tento článek pojednává o vlivu termicko-expanzní hydrolýzy na biodegradabilitu pšeničné slámy. Experimenty byly prováděny se substrátem voda-sláma s obsahem slámy 5% hm. v intervalech teploty zpracování 170-200°C a doby výdrže 0-60 minut. Na základě provedených experimentů bylo zjištěno, že míra biodegradability, posuzovaná na základě změn pH, CHSK kapalné fáze, koncentrace glukózy a struktury materiálu, roste sezvyšující se teplotou a dobou výdrže. Doporučené procesní parametry pro zpracování pšeničné slámy termicko-expanzní hydrolýzou jsou tyto: teplota zpracování 185-200°C s dobou zdržení 20-40 min. U hydrolyzátu je pak zaručena jeho maximální
Czech name
Termicko-expanzní hydrolýza pšeničné slámy
Czech description
Termicko-expanzní hydrolýza je nově vyvíjená technologie fyzikální předúpravy surovin, která se v současné době začíná instalovat v provozních technologiích výroby biopaliv. Její uplatnění lze nalézt např. v bioplynových stanicích, kde se používá k zvýšení biodegradability lignocelulózových plodin nebo také ke sterilizaci živočišných odpadů. Tento článek pojednává o vlivu termicko-expanzní hydrolýzy na biodegradabilitu pšeničné slámy. Experimenty byly prováděny se substrátem voda-sláma s obsahem slámy 5% hm. v intervalech teploty zpracování 170-200°C a doby výdrže 0-60 minut. Na základě provedených experimentů bylo zjištěno, že míra biodegradability, posuzovaná na základě změn pH, CHSK kapalné fáze, koncentrace glukózy a struktury materiálu, roste sezvyšující se teplotou a dobou výdrže. Doporučené procesní parametry pro zpracování pšeničné slámy termicko-expanzní hydrolýzou jsou tyto: teplota zpracování 185-200°C s dobou zdržení 20-40 min. U hydrolyzátu je pak zaručena jeho maximální
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
JP - Industrial processes and processing
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Procesní technika 2012
ISBN
978-80-01-05109-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
9
Pages from-to
1-9
Publisher name
České vysoké učení technické v Praze, Fakulta strojní
Place of publication
Praha
Event location
Praha
Event date
Sep 17, 2012
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—