Utilisation of amaranth in food-processing industry
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F05%3A63504242" target="_blank" >RIV/70883521:28110/05:63504242 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Utilisation of amaranth in food-processing industry
Original language description
Literature study describes the importance of leaves and grains of amaranth being more applied in food-products, dietary food and food supplements. Amaranth flour is known for higher protein content than wheat one and takes the advantage of balanced amino-acids content. In comparison with wheat flour there is much higher content of all essential amino acids in amaranth flour. Non-gluten property is a great advantage of amaranth flour as no allergic reactions take place. In addition, amaranth contains fibre and a high amount of Fe. Literature study brings variety kinds of food-products made from amaranth, such as amaranth flour, amaranth grain, extruded products etc. and their characterisation. Furthermore, food supplements from amaranth, such as amaranth oil, fibre, extract or tea.
Czech name
Využití amarantu v potravinářském průmyslu
Czech description
Literární studie se zabývá významem listů a zrna amarantu, které se stále více uplatňují v oblasti potravinářských výrobků, dietních potravin a potravinových doplňků. Amarantová mouka je charakteristická mnohem vyšší koncentrací bílkovin než mouka pšeničná. Z hlediska kvality bílkovin je pozoruhodný vyvážený aminokyselinový profil. Ve srovnání s pšeničnou moukou je v amarantové mouce výrazně vyšší obsah všech esenciálních aminokyselin. Přirozená bezlepkovost je velkou předností amarantového zrna, kdy nedochází k alergickým reakcím. Amarant obsahuje rovněž vlákninu, jejíž význam spočívá v prevenci chorob trávícího ústrojí. Ve srovnání obsahu minerálů amarantu s ostatními obilovinami stojí za zmínku zcela mimořádný obsah železa. Literární studie informuje o široké škále potravinářských výrobků z amarantu (amarantová mouka, amarantové zrno, extrudované výrobky, amarantové těstoviny, pekárenské výrobky a další) a jejich charakteristice stejně jako o potravních doplňcích z amarantu (amarant
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2005
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Sborník přednášek a posterů
ISBN
80-214-2984-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
4
Pages from-to
343-346
Publisher name
Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství
Place of publication
Brno
Event location
Brno
Event date
Sep 20, 2005
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—