All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Utilisation of amaranth in food-processing industry

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F05%3A63504242" target="_blank" >RIV/70883521:28110/05:63504242 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Utilisation of amaranth in food-processing industry

  • Original language description

    Literature study describes the importance of leaves and grains of amaranth being more applied in food-products, dietary food and food supplements. Amaranth flour is known for higher protein content than wheat one and takes the advantage of balanced amino-acids content. In comparison with wheat flour there is much higher content of all essential amino acids in amaranth flour. Non-gluten property is a great advantage of amaranth flour as no allergic reactions take place. In addition, amaranth contains fibre and a high amount of Fe. Literature study brings variety kinds of food-products made from amaranth, such as amaranth flour, amaranth grain, extruded products etc. and their characterisation. Furthermore, food supplements from amaranth, such as amaranth oil, fibre, extract or tea.

  • Czech name

    Využití amarantu v potravinářském průmyslu

  • Czech description

    Literární studie se zabývá významem listů a zrna amarantu, které se stále více uplatňují v oblasti potravinářských výrobků, dietních potravin a potravinových doplňků. Amarantová mouka je charakteristická mnohem vyšší koncentrací bílkovin než mouka pšeničná. Z hlediska kvality bílkovin je pozoruhodný vyvážený aminokyselinový profil. Ve srovnání s pšeničnou moukou je v amarantové mouce výrazně vyšší obsah všech esenciálních aminokyselin. Přirozená bezlepkovost je velkou předností amarantového zrna, kdy nedochází k alergickým reakcím. Amarant obsahuje rovněž vlákninu, jejíž význam spočívá v prevenci chorob trávícího ústrojí. Ve srovnání obsahu minerálů amarantu s ostatními obilovinami stojí za zmínku zcela mimořádný obsah železa. Literární studie informuje o široké škále potravinářských výrobků z amarantu (amarantová mouka, amarantové zrno, extrudované výrobky, amarantové těstoviny, pekárenské výrobky a další) a jejich charakteristice stejně jako o potravních doplňcích z amarantu (amarant

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2005

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    80-214-2984-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    343-346

  • Publisher name

    Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství

  • Place of publication

    Brno

  • Event location

    Brno

  • Event date

    Sep 20, 2005

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article