Treatment of solid leather waste by enzymatic degradation
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F06%3A63504589" target="_blank" >RIV/70883521:28110/06:63504589 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
Treatment of solid leather waste by enzymatic degradation
Original language description
Our work investigates the treatment of cut-off leather waste by means of an enzyme. Cut-offs was withdrawn from shoe plants in The Czech Republic and were cutted and milled using cutting A 3-step treatment of milled cut-offs was applied in: 1. Pre-treatment of milled cut-offs in an alkali environment created by KOH and MgO 2. After adjustmet the pH of the mixture to the value of 9.0 commercial enzyme Alcalase was added and under defined conditions enzyme hydrolysis was carried out. 3. pH of the mixturewas adjusted to a defined valueand 3. step of treatment in slightly acid environment followed. Finally, the reaction mixture was filtered out. Water soluble protein hydrolysate and insoluble residue (chrome cake) were subjected to the analysis for totalsolids, total Kjeldahl nitrogen, inorganic solids and chromium. It was found out that under optimal conditions of enzymatic hydrolysis of leather cut-offs it is possible to achieve 73% hydrolysis of protein (expressed as amount of nitroge
Czech name
Zpracování pevného usňového odpadu enzymovým rozkladem
Czech description
Práce se zabývá zpracováním usňových odřezků enzymovým způsobem. Odřezky byly odebrány z obuvnických závodů v ČSR a byly rozemlety. Rozklad byl proveden 3-stupňovým procesem: 1. V prvním stupni se odpad předzpracoval v alkalickém prostředí. V druhém stupni, po úpravě pH, se dávkovala komerční alkalása a byla provedena enzymová hydrolýsa za stanovených podmínek. V třetím stupni se pH reakční směsi upravilo do kyselé oblasti a dokončil se rozkladný proces. Směs byla následně zfiltrována, čímž se získal vevodě rozpustný proteinový hydrolysát a zbylý nerozpuštěný podíl. U obou produktů byla provedena analýsa dusíku, sušiny, chrómu, popela. Zjistili jsme, že za optimálních podmínek je možné zhydrolysovat až 73% původního proteinu, což je dosattečná účinnost.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
CI - Industrial chemistry and chemical engineering
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2006
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
CHISA 2006 - Summaries 4 (System Engineering, 4)
ISBN
80-86059-45-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
2
Pages from-to
1311-1312
Publisher name
Process Engineering Publisher
Place of publication
Praha
Event location
—
Event date
—
Type of event by nationality
—
UT code for WoS article
—