All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Preparation of 1-monoacylglycerols by the reation of fatty acids with glycidol

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F06%3A63505067" target="_blank" >RIV/70883521:28110/06:63505067 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    angličtina

  • Original language name

    Preparation of 1-monoacylglycerols by the reation of fatty acids with glycidol

  • Original language description

    Monoacylglycerols belong among the most important esters of glycerol and fatty acids that are widely used in the food industry as emulsifiers. Due to their antimicrobial properties they are applied in the medicine and pharmacy for the prevention and treatment of various diseases. Moreover, they serve for the facilitation of pharmaceuticals and vitamins administration. Glycerolysis is the most frequent industrial process used for their manufacture. However, this is relatively energy demanding. Recently,the enzymatic ways using lipases have been intensively studied because of milder reaction conditions. Especially alcoholysis of triacylglycerols with glycerol or esterification of fatty acids are exploited. The perspective method of monoacylglycerols preparation is the fatty acid addition to glycidol by the nucleophilic opening of epoxy ring. The optimum reaction conditions, i.e. the reaction temperature, time, molar ratio of input components and a suitable catalyst amount were determine

  • Czech name

    Příprava 1-monoacylglycerolů reakcí mastných kyselin s glycidolem

  • Czech description

    Monoacylglyceroly patří mezi nejvýznamnější estery glycerolu a mastných kyselin, které jsou jako emulgátory široce využívány v potravinářském průmyslu. Pro své antimikrobiální vlastnosti nacházejí uplatnění také v medicíně a farmacii pro prevenci a léčburůzných onemocnění. Mimo jiné slouží k usnadnění podávání léčiv a vitamínů. V průmyslu nejčastěji využívaný způsob jejich výroby - glycerolýza - je poměrně energeticky náročný. V poslední době jsou díky mírnějším reakčním podmínkám intenzivně studoványenzymatické způsoby výroby - za přítomnosti lipáz - vzhledem k jejich ekologičnosti. Jedná se především o alkoholýzu triacylglycerolů s glycerolem, či esterifikaci mastných kyselin. Velmi perspektivním způsobem přípravy monoacylglycerolů je adice mastnékyseliny na glycidol nukleofilním otevřením epoxidového kruhu. Předkládaná doktorská práce se zabývá stanovením optimálních reakčních podmínek, tj. reakční teploty, času, molárního poměru látek vstupujících do reakce a výběrem vhodného ty

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

    CD - Macromolecular chemistry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2006

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů