The effect of addition of selected carrageenans on viscoelastic properties of model processed cheese spreads
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F07%3A63505335" target="_blank" >RIV/70883521:28110/07:63505335 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
angličtina
Original language name
The effect of addition of selected carrageenans on viscoelastic properties of model processed cheese spreads
Original language description
The effect of 0.25% w/w -carrageenan and  carrageenan on viscoelastic properties of processed cheese were studied using model samples containing 40% w/w dry matter and 45 and 50% w/w fat in dry matter. Experimental samples of processed cheese were evaluated after 14 days of storage at the temperature of 6+/-2 °C. Basic parameters of processed cheese samples under study (i.e. their dry matter content and pH) were not different (P≥0.05). There were no statistically significant differences in values of storage modulus G´ [Pa], loss modulus G´´ [Pa] and tangent of phase shift angle tan  [-] for the reference frequency of 1 Hz between processed cheese with  carrageenan applied in the form of powder and in the form of aqueous dispersion (P≥0.05). The addition of 0.25% w/w  carrageenan and  carrageenan (in the powder form) resulted in an increase in storage (G´) and loss (G´´) moduli and a decrease in values of tan
Czech name
Vliv přídavku karagenanů na viskoelastické clastnosti modelových tavených sýrů
Czech description
Efekt 0,25 % w/w κ-karagenanu a ι-karagenanu na viskoelastické vlastnosti tavených sýrů byl studován použitím modelových vzorků obsahujících 40 % w/w sušiny a 45 a 50 % w/w tuku v sušině. Experimentální vzorky byly hodnoceny po 14 dnech skladování při teplotě 6+/-2 °C. Základní vlastnosti studovaných vzorků tavených sýrů (např. obsah sušiny a pH) se nelišily (P≥0,05). Nebyl zde zaznamenán statisticky významný rozdíl v hodnotách elastického modulu G´ [Pa], ztrátového modulu G´´ [Pa] a tangent úhlu fázového posunu tan  [-] při frekvenci 1 Hz mezi vzorky s κ-karagenanem přidávaným v práškové formě nebo ve formě vodné disperze (P≥0,05).
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2007
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Volume of the periodical
LV
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
8
Pages from-to
51-58
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—