All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Effect of thermal treatment and storage time on selected quality parameters of processed cheese with hydrocolloids

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F24%3A63580279" target="_blank" >RIV/70883521:28110/24:63580279 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv tepelného záhřevu a doby skladování na jakostní parametry tavených sýrů s hydrokoloidy

  • Original language description

    Cílem studie bylo zjistit vliv tepelného ošetření a použitého hydrokoloidu (κ-karagenan a furcelaran; 1 % hm.) na vybrané kvalitativní parametry během tříměsíčního skladování nesterilizovaných a sterilovaných vzorků tavených sýrů (obsah sušiny 40 % hm.; obsah tuku v sušině 55 % hm.). Všechny vzorky byly po 7, 30 a 90 dnech skladování podrobeny vybraným chemickým, mikrobiologickým a reologickým analýzám. V důsledku vlivu tepelného ošetření a také s rostoucí délkou skladování se nejen zvyšoval obsah produktů degradace bílkovin a produktů oxidace lipidů, ale také se postupně zvyšovala pevnost vzorků, což potvrdily rostoucí hodnoty modulu pružnosti (Gʹ; Pa) a viskozity (Gʺ; Pa) a komplexního modulu pružnosti (G*; Pa). Všechny vzorky vykazovaly pružnější chování (tan δ&lt;1) bez ohledu na typ tepelné úpravy, použitý hydrokoloid a délku skladování. Při porovnání použitých hydrokoloidů bylo zjištěno, že vzorky tavených sýrů s κ-karagenanem vykazovaly nižší hodnoty obsahu amoniaku a thiobarbiturového čísla. Na druhou stranu vykazovaly až dvakrát vyšší hodnoty pevnosti než vzorky s furcelarenem. Mikrobiologická analýza navíc ukázala, že kombinace teploty a času použitá při sterilaci byla dostatečná pro zachování obchodní sterility taveného sýra.

  • Czech name

    Vliv tepelného záhřevu a doby skladování na jakostní parametry tavených sýrů s hydrokoloidy

  • Czech description

    Cílem studie bylo zjistit vliv tepelného ošetření a použitého hydrokoloidu (κ-karagenan a furcelaran; 1 % hm.) na vybrané kvalitativní parametry během tříměsíčního skladování nesterilizovaných a sterilovaných vzorků tavených sýrů (obsah sušiny 40 % hm.; obsah tuku v sušině 55 % hm.). Všechny vzorky byly po 7, 30 a 90 dnech skladování podrobeny vybraným chemickým, mikrobiologickým a reologickým analýzám. V důsledku vlivu tepelného ošetření a také s rostoucí délkou skladování se nejen zvyšoval obsah produktů degradace bílkovin a produktů oxidace lipidů, ale také se postupně zvyšovala pevnost vzorků, což potvrdily rostoucí hodnoty modulu pružnosti (Gʹ; Pa) a viskozity (Gʺ; Pa) a komplexního modulu pružnosti (G*; Pa). Všechny vzorky vykazovaly pružnější chování (tan δ&lt;1) bez ohledu na typ tepelné úpravy, použitý hydrokoloid a délku skladování. Při porovnání použitých hydrokoloidů bylo zjištěno, že vzorky tavených sýrů s κ-karagenanem vykazovaly nižší hodnoty obsahu amoniaku a thiobarbiturového čísla. Na druhou stranu vykazovaly až dvakrát vyšší hodnoty pevnosti než vzorky s furcelarenem. Mikrobiologická analýza navíc ukázala, že kombinace teploty a času použitá při sterilaci byla dostatečná pro zachování obchodní sterility taveného sýra.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2024

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Celostátní přehlídky sýrů 2024 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7592-280-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    95-100

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Jan 24, 2024

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article