Antimicrobial effects of monoglycerides with C10 and C11 fatty acids
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F09%3A63508111" target="_blank" >RIV/70883521:28110/09:63508111 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Antimikrobní účinky monoacylglycerolů mastných kyselin s 10 a 11 uhlíky v řetězci
Original language description
Cílem studie bylo srovnat inhibiční účinky tří 1-monoacylglycerolů (MAG) na modelovém systému in vitro na vybrané grampozitivní a gramnegativní bakterie, které reprezentují patogenní mikroorganizmy a/nebo mikroorganizmy podílející se na kažení potravinářských a kosmetických produktů (Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis, Micrococcus luteus, Staphylococcus aureus, Citrobacter freundii, Escherichia coli, Proteus mirabilis, Salmonella enterica ser. Enteritidis a Pseudomonas aeruginosa). Pro tyto účely byly vybrány tři MAG obsahující mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem (MAG kyseliny kaprinové MAG-C10:0, undekanové MAG-C11:0 a undecenové MAG-C11:1), včetně méně obvyklých mastných kyselin s lichým počtem uhlíků, které je možné použít jako aditiva. Růst bakterií v přítomnosti 1-monoacylglycerolů (25 mg/l, 50 mg/l, 100 mg/l, 250 mg/l, 500 mg/l, 1000 mg/l a 1500 mg/l) byl sledován pomocí optické denzity (OD) bakterií po dobu 24 hodin, a to ve 30-ti minutových interv
Czech name
Antimikrobní účinky monoacylglycerolů mastných kyselin s 10 a 11 uhlíky v řetězci
Czech description
Cílem studie bylo srovnat inhibiční účinky tří 1-monoacylglycerolů (MAG) na modelovém systému in vitro na vybrané grampozitivní a gramnegativní bakterie, které reprezentují patogenní mikroorganizmy a/nebo mikroorganizmy podílející se na kažení potravinářských a kosmetických produktů (Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Enterococcus faecalis, Micrococcus luteus, Staphylococcus aureus, Citrobacter freundii, Escherichia coli, Proteus mirabilis, Salmonella enterica ser. Enteritidis a Pseudomonas aeruginosa). Pro tyto účely byly vybrány tři MAG obsahující mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem (MAG kyseliny kaprinové MAG-C10:0, undekanové MAG-C11:0 a undecenové MAG-C11:1), včetně méně obvyklých mastných kyselin s lichým počtem uhlíků, které je možné použít jako aditiva. Růst bakterií v přítomnosti 1-monoacylglycerolů (25 mg/l, 50 mg/l, 100 mg/l, 250 mg/l, 500 mg/l, 1000 mg/l a 1500 mg/l) byl sledován pomocí optické denzity (OD) bakterií po dobu 24 hodin, a to ve 30-ti minutových interv
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2009
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Bulletin Československé společnosti mikrobiologické
ISBN
—
ISSN
0009-0646
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
—
Publisher name
Československá společnost mikrobiologická
Place of publication
Praha
Event location
Masarykova univerzita Brno
Event date
Jun 4, 2009
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—