Comparison of Different Methods of Decarboxylation Activity Detection in Lactic Acid Bacteria
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63509282" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63509282 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Srovnání různých metod pro detekci dekarboxylázové aktivity bakterií mléčného kvašení
Original language description
Cílem této studie byla detekce biogenních aminů (histaminu, tyraminu, putrescinu, kadaverinu, agmatinu, sperminu a spermidinu) vybraných technologicky využívaných bakterií mléčného kvašení (zástupců rodů Lactococcus a Lactobacillus). Pro zjišťování pprodukce biogenních aminů byly použity tři metody (iontově-výměnná chromatografie, polymerázová řetězová reakce a kultivační metoda s pH indikátorem). Produkce biogenních aminů byla testována u 27 kmenů bakterií mléčného kvašení, přičemž byla zjištěna produkce tyraminu u 7 kmenů (3 kmenů Lactococcus lactis subsp. lactis, 3 kmenů Lactococcus lactis subsp. cremoris a 1 kmene Lactobacillus delbrueckii). Ostatní biogenní aminy detekovány nebyly. Jako nejméně vhodná metoda pro detekci biogenních aminů byla vyhodnocena kultivace v dekarboxylačním médiu s pH indikátorem, a to z důvodu zvýšeného počtu falešně pozitivních výsledků. Pro detekci bakterií s dekarboxylázovou aktivitou lze tedy doporučit PCR nebo chromatografické metody (např. iontově-vý
Czech name
Srovnání různých metod pro detekci dekarboxylázové aktivity bakterií mléčného kvašení
Czech description
Cílem této studie byla detekce biogenních aminů (histaminu, tyraminu, putrescinu, kadaverinu, agmatinu, sperminu a spermidinu) vybraných technologicky využívaných bakterií mléčného kvašení (zástupců rodů Lactococcus a Lactobacillus). Pro zjišťování pprodukce biogenních aminů byly použity tři metody (iontově-výměnná chromatografie, polymerázová řetězová reakce a kultivační metoda s pH indikátorem). Produkce biogenních aminů byla testována u 27 kmenů bakterií mléčného kvašení, přičemž byla zjištěna produkce tyraminu u 7 kmenů (3 kmenů Lactococcus lactis subsp. lactis, 3 kmenů Lactococcus lactis subsp. cremoris a 1 kmene Lactobacillus delbrueckii). Ostatní biogenní aminy detekovány nebyly. Jako nejméně vhodná metoda pro detekci biogenních aminů byla vyhodnocena kultivace v dekarboxylačním médiu s pH indikátorem, a to z důvodu zvýšeného počtu falešně pozitivních výsledků. Pro detekci bakterií s dekarboxylázovou aktivitou lze tedy doporučit PCR nebo chromatografické metody (např. iontově-vý
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Potravinárstvo
ISSN
1338-0230
e-ISSN
—
Volume of the periodical
4
Issue of the periodical within the volume
MČ
Country of publishing house
SK - SLOVAKIA
Number of pages
3
Pages from-to
—
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—