All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Comparison of Different Methods of Decarboxylation Activity Detection in Lactic Acid Bacteria

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63509282" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63509282 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Srovnání různých metod pro detekci dekarboxylázové aktivity bakterií mléčného kvašení

  • Original language description

    Cílem této studie byla detekce biogenních aminů (histaminu, tyraminu, putrescinu, kadaverinu, agmatinu, sperminu a spermidinu) vybraných technologicky využívaných bakterií mléčného kvašení (zástupců rodů Lactococcus a Lactobacillus). Pro zjišťování pprodukce biogenních aminů byly použity tři metody (iontově-výměnná chromatografie, polymerázová řetězová reakce a kultivační metoda s pH indikátorem). Produkce biogenních aminů byla testována u 27 kmenů bakterií mléčného kvašení, přičemž byla zjištěna produkce tyraminu u 7 kmenů (3 kmenů Lactococcus lactis subsp. lactis, 3 kmenů Lactococcus lactis subsp. cremoris a 1 kmene Lactobacillus delbrueckii). Ostatní biogenní aminy detekovány nebyly. Jako nejméně vhodná metoda pro detekci biogenních aminů byla vyhodnocena kultivace v dekarboxylačním médiu s pH indikátorem, a to z důvodu zvýšeného počtu falešně pozitivních výsledků. Pro detekci bakterií s dekarboxylázovou aktivitou lze tedy doporučit PCR nebo chromatografické metody (např. iontově-vý

  • Czech name

    Srovnání různých metod pro detekci dekarboxylázové aktivity bakterií mléčného kvašení

  • Czech description

    Cílem této studie byla detekce biogenních aminů (histaminu, tyraminu, putrescinu, kadaverinu, agmatinu, sperminu a spermidinu) vybraných technologicky využívaných bakterií mléčného kvašení (zástupců rodů Lactococcus a Lactobacillus). Pro zjišťování pprodukce biogenních aminů byly použity tři metody (iontově-výměnná chromatografie, polymerázová řetězová reakce a kultivační metoda s pH indikátorem). Produkce biogenních aminů byla testována u 27 kmenů bakterií mléčného kvašení, přičemž byla zjištěna produkce tyraminu u 7 kmenů (3 kmenů Lactococcus lactis subsp. lactis, 3 kmenů Lactococcus lactis subsp. cremoris a 1 kmene Lactobacillus delbrueckii). Ostatní biogenní aminy detekovány nebyly. Jako nejméně vhodná metoda pro detekci biogenních aminů byla vyhodnocena kultivace v dekarboxylačním médiu s pH indikátorem, a to z důvodu zvýšeného počtu falešně pozitivních výsledků. Pro detekci bakterií s dekarboxylázovou aktivitou lze tedy doporučit PCR nebo chromatografické metody (např. iontově-vý

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2010

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Potravinárstvo

  • ISSN

    1338-0230

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    4

  • Issue of the periodical within the volume

  • Country of publishing house

    SK - SLOVAKIA

  • Number of pages

    3

  • Pages from-to

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database