Effect of aero-/anaerobiosis on decarboxylase activity of selected lactic acid bacteria
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63509448" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63509448 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv aerobního/anaerobního prostředí na dekarboxylázovou aktivitu vybraných bakterií mléčného kvašení
Original language description
Biogenní aminy jsou nízkomolekulární bazické sloučeniny, jejichž výskyt je v potravinách závislý zejména na dekarboxylázové aktivitě přítomných mikroorganizmů. Cílem této studie bylo sledovat vliv aerobního a anaerobního prostředí, chloridu sodného a laktózy na aktivitu tyrozindekarboxylázy u 6 kmenů rodu Lactococcus. Faktory byly voleny tak, aby se přibližovaly podmínkám technologické výroby mléčných výrobků. Tyramin byl detekován pomocí iontově-výměnné chromatografie s postkolonovou ninhydrinovou derivatizací. Tyramin byl produkován během aktviního růstu buněk. Za modelových podmínek byla zjištěna vyšší produkce tyraminu v prostředí bez kyslíku.
Czech name
Vliv aerobního/anaerobního prostředí na dekarboxylázovou aktivitu vybraných bakterií mléčného kvašení
Czech description
Biogenní aminy jsou nízkomolekulární bazické sloučeniny, jejichž výskyt je v potravinách závislý zejména na dekarboxylázové aktivitě přítomných mikroorganizmů. Cílem této studie bylo sledovat vliv aerobního a anaerobního prostředí, chloridu sodného a laktózy na aktivitu tyrozindekarboxylázy u 6 kmenů rodu Lactococcus. Faktory byly voleny tak, aby se přibližovaly podmínkám technologické výroby mléčných výrobků. Tyramin byl detekován pomocí iontově-výměnné chromatografie s postkolonovou ninhydrinovou derivatizací. Tyramin byl produkován během aktviního růstu buněk. Za modelových podmínek byla zjištěna vyšší produkce tyraminu v prostředí bez kyslíku.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Zborník prác z medzinárodnej vedeckej konferencie "Bezpečnost a kotrola potravín"
ISBN
978-80-552-0027-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
—
Publisher name
Slovenská poľnohospodárská univerzita v Nitre
Place of publication
Nitra
Event location
Nitra
Event date
Jan 1, 2008
Type of event by nationality
CST - Celostátní akce
UT code for WoS article
—