Effect of selected factors on tyramine production of Lactococcus lactis subsp. lactis
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63510069" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63510069 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Vliv vybraných faktorů prostředí na produkci tyraminu u Lactococcus lactis subsp. lactis
Original language description
Biogenní aminy jsou nízkomolekulární bazické sloučeniny odvozené od aminokyselin, které vykazují biologickou aktivitu. Cílem této studie bylo za modelových podmínek sledovat efekt několika faktorů vnějšího prostředí (koncentrace laktózy, NaCl a aero/anaerobního prostředí) na růst bakterií a produkci tyraminu u 3 kmenů L. lactis subsp. lactis biovar diacetylactis. Protože se tyto bakterie využívají při výrobě přírodních sýrů, byly úrovně faktorů, včetně kultivační teploty 10?1 °C, voleny tak, aby se přibližovaly podmínkám, které mohou nastat během technologického procesu výroby sýrů. Produkce biogenního aminu byla sledována iontově-výměnnou chromatografií v médiu po odstranění buněk a po filtraci. U všech testovaných kmenů byla dekarboxylace tyrozinu nejvíce ovlivněna koncentrací NaCl, kdy nejvyšší produkce tyraminu byla zjištěna během kultivace s nejvyšší (2% w/v) aplikovanou koncentrací soli. Dva z testovaných kmenů dokonce produkovaly tyramin pouze za těchto podmínek. U zbývajícího k
Czech name
Vliv vybraných faktorů prostředí na produkci tyraminu u Lactococcus lactis subsp. lactis
Czech description
Biogenní aminy jsou nízkomolekulární bazické sloučeniny odvozené od aminokyselin, které vykazují biologickou aktivitu. Cílem této studie bylo za modelových podmínek sledovat efekt několika faktorů vnějšího prostředí (koncentrace laktózy, NaCl a aero/anaerobního prostředí) na růst bakterií a produkci tyraminu u 3 kmenů L. lactis subsp. lactis biovar diacetylactis. Protože se tyto bakterie využívají při výrobě přírodních sýrů, byly úrovně faktorů, včetně kultivační teploty 10?1 °C, voleny tak, aby se přibližovaly podmínkám, které mohou nastat během technologického procesu výroby sýrů. Produkce biogenního aminu byla sledována iontově-výměnnou chromatografií v médiu po odstranění buněk a po filtraci. U všech testovaných kmenů byla dekarboxylace tyrozinu nejvíce ovlivněna koncentrací NaCl, kdy nejvyšší produkce tyraminu byla zjištěna během kultivace s nejvyšší (2% w/v) aplikovanou koncentrací soli. Dva z testovaných kmenů dokonce produkovaly tyramin pouze za těchto podmínek. U zbývajícího k
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GAP108%2F10%2F0200" target="_blank" >GAP108/10/0200: Biodegradation study of polymeric materials by combination of advanced methods</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2010
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Zborník příspěvků z 25. kongresu Československej spoločnosti mikrobiologickej
ISBN
970-80-970477-8-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
1
Pages from-to
—
Publisher name
Československá společnost mikrobiologická
Place of publication
Bratislava
Event location
Stará Lesná
Event date
Jan 1, 2010
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—