Study of biogenicamines and polyaminesoccurrence in beermanufactured in the Czech Republic
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F12%3A43868702" target="_blank" >RIV/70883521:28110/12:43868702 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Průzkum obsahu biogenních aminů a polyaminů ve vybraných pivech vyrobených na území České republiky
Original language description
Během roku 2011 bylo posuzováno celkem 114 vzorků alkoholických a nealkoholických lahvových piv vyrobených v 28 pivovarech nacházejících se na území České republiky (vlastnická struktura nebyla zohledňována). Produkty byly testovány na konci doby minimální trvanlivosti. Koncentrace histaminu, fenyletylaminu a tryptaminu ve zkoumaných vzorcích byly zanedbatelné. Stejně tak obsahy polyaminů (sperminu a spermidinu) je možné hodnotit jako nízké. Zjištěná množství tyraminu, putrescinu a kadaverinu však bylavýznamná, a to zejména u alkoholických piv. U téměř 20 % testovaných vzorků alkoholických piv se součet koncentrací námi testovaných biogenních aminů pohyboval nad 100 mgl-1, kterou je již možné považovat obzvláště u alkoholických nápojů za toxikologickyvýznamnou.
Czech name
Průzkum obsahu biogenních aminů a polyaminů ve vybraných pivech vyrobených na území České republiky
Czech description
Během roku 2011 bylo posuzováno celkem 114 vzorků alkoholických a nealkoholických lahvových piv vyrobených v 28 pivovarech nacházejících se na území České republiky (vlastnická struktura nebyla zohledňována). Produkty byly testovány na konci doby minimální trvanlivosti. Koncentrace histaminu, fenyletylaminu a tryptaminu ve zkoumaných vzorcích byly zanedbatelné. Stejně tak obsahy polyaminů (sperminu a spermidinu) je možné hodnotit jako nízké. Zjištěná množství tyraminu, putrescinu a kadaverinu však bylavýznamná, a to zejména u alkoholických piv. U téměř 20 % testovaných vzorků alkoholických piv se součet koncentrací námi testovaných biogenních aminů pohyboval nad 100 mgl-1, kterou je již možné považovat obzvláště u alkoholických nápojů za toxikologickyvýznamnou.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
<a href="/en/project/GAP503%2F11%2F1417" target="_blank" >GAP503/11/1417: Biogenic amines production in selected lactic acid bacteria strains</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Others
Publication year
2012
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Volume of the periodical
2012
Issue of the periodical within the volume
5
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
3
Pages from-to
127-129
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—