All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Wine with reduced content of SO2 and preserved content of BACs

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F16%3A43875319" target="_blank" >RIV/70883521:28110/16:43875319 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Víno se sníženým obsahem SO2 a zachovaným obsahem BAL

  • Original language description

    Víno (André a Sauvignon Blanc, ročník 2015) se sníženým obsahem oxidu siřičitého (jako aditivem antioxidačním antimikrobiálním) bylo připraveno v reálných podmínkách malého a středního vinařství. Oxid siřičitý představuje alergen pro 20-25% dospělé populace i když je obsažen ve víně ve zdravotně povolené hladině. Snížení obsahu oxidu siřičitého bylo řešeno čistě biologickou cestou s cílem zachovat hodnoty biologicky aktivních látek (BAL) a tím i hodnoty přírodní antioxidační kapacity (NAC), což je hlavním zdravotním benefitem konzumace vína v malém množství. Při přípravě vína byly sledovány výsledky biochemických, enologických a dalších analýz signalizující doplňkové dávky oxidu siřičitého, jeho množství a termíny aplikace. Za kritické parametry výroby vína lze označit: neodborná a nadměrná manipulace s révovým moštem a vínem, extrémní teplotní režimy, nesprávné množství a termíny aplikace doplňkových dávek oxidu siřičitého a neznalost analytických hodnot. Na základě kontrol a analýz bylo připraveno víno se sníženým obsahem oxidu siřičitého a to až o 20 - 40% oproti povoleným hladinám v jednotlivých kategoriích vína a zároveň zachování BAL.

  • Czech name

    Víno se sníženým obsahem SO2 a zachovaným obsahem BAL

  • Czech description

    Víno (André a Sauvignon Blanc, ročník 2015) se sníženým obsahem oxidu siřičitého (jako aditivem antioxidačním antimikrobiálním) bylo připraveno v reálných podmínkách malého a středního vinařství. Oxid siřičitý představuje alergen pro 20-25% dospělé populace i když je obsažen ve víně ve zdravotně povolené hladině. Snížení obsahu oxidu siřičitého bylo řešeno čistě biologickou cestou s cílem zachovat hodnoty biologicky aktivních látek (BAL) a tím i hodnoty přírodní antioxidační kapacity (NAC), což je hlavním zdravotním benefitem konzumace vína v malém množství. Při přípravě vína byly sledovány výsledky biochemických, enologických a dalších analýz signalizující doplňkové dávky oxidu siřičitého, jeho množství a termíny aplikace. Za kritické parametry výroby vína lze označit: neodborná a nadměrná manipulace s révovým moštem a vínem, extrémní teplotní režimy, nesprávné množství a termíny aplikace doplňkových dávek oxidu siřičitého a neznalost analytických hodnot. Na základě kontrol a analýz bylo připraveno víno se sníženým obsahem oxidu siřičitého a to až o 20 - 40% oproti povoleným hladinám v jednotlivých kategoriích vína a zároveň zachování BAL.

Classification

  • Type

    G<sub>funk</sub> - Functional sample

  • CEP classification

    GM - Food industry

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Others

  • Publication year

    2016

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Internal product ID

    FT, UNI

  • Numerical identification

    13/2016

  • Technical parameters

    Obsah SO2 u vína se zachovaným a stabilizovaným obsahem BAL snížen o 20 - 40% oproti povoleným hladinám v jednotlivých kategoriích vína.

  • Economical parameters

    Redukcí obsahu SO2 (při současném zachování obsahu BAL) je sníženo riziko alergických reakcí u konzumentů vína, neboť c. 20 - 25% dospělé populace trpí při konzumaci vína různým stupněm alergické reakce na SO2 i při normami povolených obsazích SO2. Současně jsou zachovány zdravotní benefity při mírné konzumaci vína.

  • Application category by cost

  • Owner IČO

    70883521

  • Owner name

    Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

  • Owner country

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Usage type

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Licence fee requirement

    A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek

  • Web page