Wine with reduced content of SO2 and preserved content of BACs
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F16%3A43875319" target="_blank" >RIV/70883521:28110/16:43875319 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Víno se sníženým obsahem SO2 a zachovaným obsahem BAL
Original language description
Víno (André a Sauvignon Blanc, ročník 2015) se sníženým obsahem oxidu siřičitého (jako aditivem antioxidačním antimikrobiálním) bylo připraveno v reálných podmínkách malého a středního vinařství. Oxid siřičitý představuje alergen pro 20-25% dospělé populace i když je obsažen ve víně ve zdravotně povolené hladině. Snížení obsahu oxidu siřičitého bylo řešeno čistě biologickou cestou s cílem zachovat hodnoty biologicky aktivních látek (BAL) a tím i hodnoty přírodní antioxidační kapacity (NAC), což je hlavním zdravotním benefitem konzumace vína v malém množství. Při přípravě vína byly sledovány výsledky biochemických, enologických a dalších analýz signalizující doplňkové dávky oxidu siřičitého, jeho množství a termíny aplikace. Za kritické parametry výroby vína lze označit: neodborná a nadměrná manipulace s révovým moštem a vínem, extrémní teplotní režimy, nesprávné množství a termíny aplikace doplňkových dávek oxidu siřičitého a neznalost analytických hodnot. Na základě kontrol a analýz bylo připraveno víno se sníženým obsahem oxidu siřičitého a to až o 20 - 40% oproti povoleným hladinám v jednotlivých kategoriích vína a zároveň zachování BAL.
Czech name
Víno se sníženým obsahem SO2 a zachovaným obsahem BAL
Czech description
Víno (André a Sauvignon Blanc, ročník 2015) se sníženým obsahem oxidu siřičitého (jako aditivem antioxidačním antimikrobiálním) bylo připraveno v reálných podmínkách malého a středního vinařství. Oxid siřičitý představuje alergen pro 20-25% dospělé populace i když je obsažen ve víně ve zdravotně povolené hladině. Snížení obsahu oxidu siřičitého bylo řešeno čistě biologickou cestou s cílem zachovat hodnoty biologicky aktivních látek (BAL) a tím i hodnoty přírodní antioxidační kapacity (NAC), což je hlavním zdravotním benefitem konzumace vína v malém množství. Při přípravě vína byly sledovány výsledky biochemických, enologických a dalších analýz signalizující doplňkové dávky oxidu siřičitého, jeho množství a termíny aplikace. Za kritické parametry výroby vína lze označit: neodborná a nadměrná manipulace s révovým moštem a vínem, extrémní teplotní režimy, nesprávné množství a termíny aplikace doplňkových dávek oxidu siřičitého a neznalost analytických hodnot. Na základě kontrol a analýz bylo připraveno víno se sníženým obsahem oxidu siřičitého a to až o 20 - 40% oproti povoleným hladinám v jednotlivých kategoriích vína a zároveň zachování BAL.
Classification
Type
G<sub>funk</sub> - Functional sample
CEP classification
GM - Food industry
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Internal product ID
FT, UNI
Numerical identification
13/2016
Technical parameters
Obsah SO2 u vína se zachovaným a stabilizovaným obsahem BAL snížen o 20 - 40% oproti povoleným hladinám v jednotlivých kategoriích vína.
Economical parameters
Redukcí obsahu SO2 (při současném zachování obsahu BAL) je sníženo riziko alergických reakcí u konzumentů vína, neboť c. 20 - 25% dospělé populace trpí při konzumaci vína různým stupněm alergické reakce na SO2 i při normami povolených obsazích SO2. Současně jsou zachovány zdravotní benefity při mírné konzumaci vína.
Application category by cost
—
Owner IČO
70883521
Owner name
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Owner country
CZ - CZECH REPUBLIC
Usage type
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Licence fee requirement
A - Poskytovatel licence na výsledek požaduje licenční poplatek
Web page
—