All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The effect of rework addition on viscoelasticity properties and microstructure of processed cheese

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F18%3A63520150" target="_blank" >RIV/70883521:28110/18:63520150 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Vliv přídavku nátavku na viskoelastické vlastnosti a mikrostrukturu tavených sýrů

  • Original language description

    - Cílem této práce bylo aplikovat přídavek různého množství nátavku neboli krému (hotový tavený sýr 72 hodin po výrobě) v rozsahu 0,0 až 20,0 % w/w do tavených sýrů s obsahem sušiny 36 % w/w a tuku v sušině 45 % w/w. Sledován byl vliv obsahu krému na viskoelastické vlastnosti a mikrostrukturu tavených sýrů. Bylo zjištěno, že přídavek nátavku v množství 2,5; 5,0 a 10,0 % w/w zvyšoval tuhost taveného sýra (P &lt; 0,05). S dalším přídavkem krému se již konzistence tavených sýrů statisticky významně neměnila (P ≥ 0.05). Závěry získané měřením viskoelastických vlastností byly podpořeny skenovací elektronovou mikroskopií. Hodnoty průměru tukových kuliček u vzorků s přídavkem nátavku nad 10,0 % w/w byly nižší (P &lt; 0,05) ve srovnání s hodnotami průměru tukových kuliček u tavených sýrů s menšími přídavky krému. Sledovány byly rovněž změny viskoelastických vlastností tavených sýrů v průběhu 60 dnů skladování při 6 ± 2 °C. Bylo zjištěno, že v průběhu chladírenského skladování dochází k nárůstu tuhosti tavených sýrů (P &lt; 0,05), a to jak u vzorků s přídavkem nátavku, tak i bez jeho aplikace do surovinové skladby.

  • Czech name

    Vliv přídavku nátavku na viskoelastické vlastnosti a mikrostrukturu tavených sýrů

  • Czech description

    - Cílem této práce bylo aplikovat přídavek různého množství nátavku neboli krému (hotový tavený sýr 72 hodin po výrobě) v rozsahu 0,0 až 20,0 % w/w do tavených sýrů s obsahem sušiny 36 % w/w a tuku v sušině 45 % w/w. Sledován byl vliv obsahu krému na viskoelastické vlastnosti a mikrostrukturu tavených sýrů. Bylo zjištěno, že přídavek nátavku v množství 2,5; 5,0 a 10,0 % w/w zvyšoval tuhost taveného sýra (P &lt; 0,05). S dalším přídavkem krému se již konzistence tavených sýrů statisticky významně neměnila (P ≥ 0.05). Závěry získané měřením viskoelastických vlastností byly podpořeny skenovací elektronovou mikroskopií. Hodnoty průměru tukových kuliček u vzorků s přídavkem nátavku nad 10,0 % w/w byly nižší (P &lt; 0,05) ve srovnání s hodnotami průměru tukových kuliček u tavených sýrů s menšími přídavky krému. Sledovány byly rovněž změny viskoelastických vlastností tavených sýrů v průběhu 60 dnů skladování při 6 ± 2 °C. Bylo zjištěno, že v průběhu chladírenského skladování dochází k nárůstu tuhosti tavených sýrů (P &lt; 0,05), a to jak u vzorků s přídavkem nátavku, tak i bez jeho aplikace do surovinové skladby.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Others

  • Publication year

    2018

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7592-030-0

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    85-90

  • Publisher name

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Place of publication

    Praha

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Jan 25, 2018

  • Type of event by nationality

    CST - Celostátní akce

  • UT code for WoS article