All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Analytical and Antioxidant parameters of turnip

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F23%3A63564438" target="_blank" >RIV/70883521:28110/23:63564438 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="http://dx.doi.org/10.15414/2023.sqf23-psp" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.15414/2023.sqf23-psp</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.15414/2023.sqf23-psp" target="_blank" >10.15414/2023.sqf23-psp</a>

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Analytické a antioxidační parametry vodnice

  • Original language description

    Tuřín (Brassica rapa L.), méně známá zelenina z čeledi brukvovitých, má příjemné senzorické vlastnosti a dobré antioxidační parametry. Byly stanoveny analytické parametry (sušina, titrační kyselost, hrubá vláknina) a antioxidační charakteristiky (celkové polyfenoly metodou Folin-Ciocalteu, antioxidační aktivita spektrometrickou metodou DPPH). V čerstvých vzorcích byla stanovena sušina v rozmezí od 4,90 do 5,15 %, obsah celkových kyselin v průměru 56,6 mg/100 g, množství hrubé vlákniny v průměru 2,6 %. Hodnoty celkových polyfenolů v čerstvých vzorcích byly v rozmezí 372–654 mg/100 g sušiny. Po měsíci skladování tuřínu v chladírenských podmínkách se hodnota celkových polyfenolů snížila v průměru o 28,6 %, po dvou měsících skladování se obsah snížil v průměru na 61,9 % původní hodnoty. Antioxidační aktivita čerstvého tuřínu se pohybovala od 162 do 232 mg/100 g sušiny. Po měsíčním skladování hodnota AA klesla v průměru o 25,6 %, podobně jako u polyfenolů. Po 2 měsících skladování hodnota klesla v průměru na 48,2 % hodnoty před uskladněním. Tuřín tedy patří k druhům zeleniny, kterou je nejlepší konzumovat čerstvou.

  • Czech name

    Analytické a antioxidační parametry vodnice

  • Czech description

    Tuřín (Brassica rapa L.), méně známá zelenina z čeledi brukvovitých, má příjemné senzorické vlastnosti a dobré antioxidační parametry. Byly stanoveny analytické parametry (sušina, titrační kyselost, hrubá vláknina) a antioxidační charakteristiky (celkové polyfenoly metodou Folin-Ciocalteu, antioxidační aktivita spektrometrickou metodou DPPH). V čerstvých vzorcích byla stanovena sušina v rozmezí od 4,90 do 5,15 %, obsah celkových kyselin v průměru 56,6 mg/100 g, množství hrubé vlákniny v průměru 2,6 %. Hodnoty celkových polyfenolů v čerstvých vzorcích byly v rozmezí 372–654 mg/100 g sušiny. Po měsíci skladování tuřínu v chladírenských podmínkách se hodnota celkových polyfenolů snížila v průměru o 28,6 %, po dvou měsících skladování se obsah snížil v průměru na 61,9 % původní hodnoty. Antioxidační aktivita čerstvého tuřínu se pohybovala od 162 do 232 mg/100 g sušiny. Po měsíčním skladování hodnota AA klesla v průměru o 25,6 %, podobně jako u polyfenolů. Po 2 měsících skladování hodnota klesla v průměru na 48,2 % hodnoty před uskladněním. Tuřín tedy patří k druhům zeleniny, kterou je nejlepší konzumovat čerstvou.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    21101 - Food and beverages

Result continuities

  • Project

  • Continuities

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Bezpečnosť a kvalita potravín - zborník vedeckých prác

  • ISBN

    978-80-8266-028-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    6

  • Pages from-to

    293-298

  • Publisher name

    Slovenská spoločnosť pre poľnohospodárske, lesnícke, potravinárske a veterinárske vedy pri SAV

  • Place of publication

    Bratislava

  • Event location

    Piešťany

  • Event date

    Mar 29, 2023

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article