Analytical and Antioxidant parameters of turnip
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F23%3A63564438" target="_blank" >RIV/70883521:28110/23:63564438 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://dx.doi.org/10.15414/2023.sqf23-psp" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.15414/2023.sqf23-psp</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.15414/2023.sqf23-psp" target="_blank" >10.15414/2023.sqf23-psp</a>
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Analytické a antioxidační parametry vodnice
Original language description
Tuřín (Brassica rapa L.), méně známá zelenina z čeledi brukvovitých, má příjemné senzorické vlastnosti a dobré antioxidační parametry. Byly stanoveny analytické parametry (sušina, titrační kyselost, hrubá vláknina) a antioxidační charakteristiky (celkové polyfenoly metodou Folin-Ciocalteu, antioxidační aktivita spektrometrickou metodou DPPH). V čerstvých vzorcích byla stanovena sušina v rozmezí od 4,90 do 5,15 %, obsah celkových kyselin v průměru 56,6 mg/100 g, množství hrubé vlákniny v průměru 2,6 %. Hodnoty celkových polyfenolů v čerstvých vzorcích byly v rozmezí 372–654 mg/100 g sušiny. Po měsíci skladování tuřínu v chladírenských podmínkách se hodnota celkových polyfenolů snížila v průměru o 28,6 %, po dvou měsících skladování se obsah snížil v průměru na 61,9 % původní hodnoty. Antioxidační aktivita čerstvého tuřínu se pohybovala od 162 do 232 mg/100 g sušiny. Po měsíčním skladování hodnota AA klesla v průměru o 25,6 %, podobně jako u polyfenolů. Po 2 měsících skladování hodnota klesla v průměru na 48,2 % hodnoty před uskladněním. Tuřín tedy patří k druhům zeleniny, kterou je nejlepší konzumovat čerstvou.
Czech name
Analytické a antioxidační parametry vodnice
Czech description
Tuřín (Brassica rapa L.), méně známá zelenina z čeledi brukvovitých, má příjemné senzorické vlastnosti a dobré antioxidační parametry. Byly stanoveny analytické parametry (sušina, titrační kyselost, hrubá vláknina) a antioxidační charakteristiky (celkové polyfenoly metodou Folin-Ciocalteu, antioxidační aktivita spektrometrickou metodou DPPH). V čerstvých vzorcích byla stanovena sušina v rozmezí od 4,90 do 5,15 %, obsah celkových kyselin v průměru 56,6 mg/100 g, množství hrubé vlákniny v průměru 2,6 %. Hodnoty celkových polyfenolů v čerstvých vzorcích byly v rozmezí 372–654 mg/100 g sušiny. Po měsíci skladování tuřínu v chladírenských podmínkách se hodnota celkových polyfenolů snížila v průměru o 28,6 %, po dvou měsících skladování se obsah snížil v průměru na 61,9 % původní hodnoty. Antioxidační aktivita čerstvého tuřínu se pohybovala od 162 do 232 mg/100 g sušiny. Po měsíčním skladování hodnota AA klesla v průměru o 25,6 %, podobně jako u polyfenolů. Po 2 měsících skladování hodnota klesla v průměru na 48,2 % hodnoty před uskladněním. Tuřín tedy patří k druhům zeleniny, kterou je nejlepší konzumovat čerstvou.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
21101 - Food and beverages
Result continuities
Project
—
Continuities
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Bezpečnosť a kvalita potravín - zborník vedeckých prác
ISBN
978-80-8266-028-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
6
Pages from-to
293-298
Publisher name
Slovenská spoločnosť pre poľnohospodárske, lesnícke, potravinárske a veterinárske vedy pri SAV
Place of publication
Bratislava
Event location
Piešťany
Event date
Mar 29, 2023
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—