Monitoring of hygienic and health food safety in the Czech Republic
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F15%3A00010978" target="_blank" >RIV/75010330:_____/15:00010978 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Monitoring hygienické a zdravotní nezávadnosti potravin v ČR
Original language description
V roce 2014 začala na Centru zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu v Brně probíhat studie äHYGIMONô zaměřená zejména na možné falšování koňského masa a treskovitých ryb. Ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí Středočeského kraje bylo v loňském roce v provozovnách společného stravování a v tržní síti odebráno celkem 19 vzorků pokrmů a výrobků z hovězího masa a 57 vzorků pokrmů a výrobků z mořských ryb. Při kvalitativní analýze vzorků z hovězího masa byla ve třech případech prokázána přítomnost koňského masa.Analýza vzorků pokrmů a výrobků z mořských ryb byla zaměřena na detekcia identifikaci ryb čeledi treskovitých ?(Gadidae) a rodu štikozubec (Merluccius spp.)a dále na identifikaci jednotlivých druhů tresek (Gadus morhua, Theragra chalcogramma a Pollachius virens). K diagnostice byla využita molekulárně biologická metoda polymerázové řetězové reakce.
Czech name
Monitoring hygienické a zdravotní nezávadnosti potravin v ČR
Czech description
V roce 2014 začala na Centru zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu v Brně probíhat studie äHYGIMONô zaměřená zejména na možné falšování koňského masa a treskovitých ryb. Ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí Středočeského kraje bylo v loňském roce v provozovnách společného stravování a v tržní síti odebráno celkem 19 vzorků pokrmů a výrobků z hovězího masa a 57 vzorků pokrmů a výrobků z mořských ryb. Při kvalitativní analýze vzorků z hovězího masa byla ve třech případech prokázána přítomnost koňského masa.Analýza vzorků pokrmů a výrobků z mořských ryb byla zaměřena na detekcia identifikaci ryb čeledi treskovitých ?(Gadidae) a rodu štikozubec (Merluccius spp.)a dále na identifikaci jednotlivých druhů tresek (Gadus morhua, Theragra chalcogramma a Pollachius virens). K diagnostice byla využita molekulárně biologická metoda polymerázové řetězové reakce.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
FM - Hygiene
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2015
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů