Potential health risks associated with the consumption of horse meat
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F13%3A%230001005" target="_blank" >RIV/00027162:_____/13:#0001005 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Potencionální zdravotní rizika spojená s konzumací koňského masa
Original language description
Aféra kolem výrobků s nedeklarovaným obsahem koňského masa vyvolala u spotřebitelů obavy týkající se rizik konzumace tohoto masa. V České republice je produkce a konzumace koňského masa okrajovou záležitostí, i když z nutričního hlediska je koňské maso dokonce vhodnější než maso hovězí. Koně určení na porážku k lidské spotřebě musí splňovat stejné podmínky zdravotní nezávadnosti jako ostatní jatečná zvířata a podléhají veterinární prohlídce před a po porážce. Zdravotní rizika konzumace koňského masa sezásadně neliší od jiných druhů mas. Při nedodržení hygienických zásad hrozí zejména kontaminace masa Salmonella spp. a Yersinia enterocolitica, z parazitárních agens má pro člověka význam přítomnost Trichinella spp. a Toxoplasma gondii, z možných chemických kontaminantů pak kadmium.
Czech name
Potencionální zdravotní rizika spojená s konzumací koňského masa
Czech description
Aféra kolem výrobků s nedeklarovaným obsahem koňského masa vyvolala u spotřebitelů obavy týkající se rizik konzumace tohoto masa. V České republice je produkce a konzumace koňského masa okrajovou záležitostí, i když z nutričního hlediska je koňské maso dokonce vhodnější než maso hovězí. Koně určení na porážku k lidské spotřebě musí splňovat stejné podmínky zdravotní nezávadnosti jako ostatní jatečná zvířata a podléhají veterinární prohlídce před a po porážce. Zdravotní rizika konzumace koňského masa sezásadně neliší od jiných druhů mas. Při nedodržení hygienických zásad hrozí zejména kontaminace masa Salmonella spp. a Yersinia enterocolitica, z parazitárních agens má pro člověka význam přítomnost Trichinella spp. a Toxoplasma gondii, z možných chemických kontaminantů pak kadmium.
Classification
Type
J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)
CEP classification
EE - Microbiology, virology
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Others
Publication year
2013
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Name of the periodical
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Volume of the periodical
24
Issue of the periodical within the volume
2
Country of publishing house
CZ - CZECH REPUBLIC
Number of pages
4
Pages from-to
49-52
UT code for WoS article
—
EID of the result in the Scopus database
—