All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Potential health risks associated with the consumption of horse meat

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F13%3A%230001005" target="_blank" >RIV/00027162:_____/13:#0001005 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Potencionální zdravotní rizika spojená s konzumací koňského masa

  • Original language description

    Aféra kolem výrobků s nedeklarovaným obsahem koňského masa vyvolala u spotřebitelů obavy týkající se rizik konzumace tohoto masa. V České republice je produkce a konzumace koňského masa okrajovou záležitostí, i když z nutričního hlediska je koňské maso dokonce vhodnější než maso hovězí. Koně určení na porážku k lidské spotřebě musí splňovat stejné podmínky zdravotní nezávadnosti jako ostatní jatečná zvířata a podléhají veterinární prohlídce před a po porážce. Zdravotní rizika konzumace koňského masa sezásadně neliší od jiných druhů mas. Při nedodržení hygienických zásad hrozí zejména kontaminace masa Salmonella spp. a Yersinia enterocolitica, z parazitárních agens má pro člověka význam přítomnost Trichinella spp. a Toxoplasma gondii, z možných chemických kontaminantů pak kadmium.

  • Czech name

    Potencionální zdravotní rizika spojená s konzumací koňského masa

  • Czech description

    Aféra kolem výrobků s nedeklarovaným obsahem koňského masa vyvolala u spotřebitelů obavy týkající se rizik konzumace tohoto masa. V České republice je produkce a konzumace koňského masa okrajovou záležitostí, i když z nutričního hlediska je koňské maso dokonce vhodnější než maso hovězí. Koně určení na porážku k lidské spotřebě musí splňovat stejné podmínky zdravotní nezávadnosti jako ostatní jatečná zvířata a podléhají veterinární prohlídce před a po porážce. Zdravotní rizika konzumace koňského masa sezásadně neliší od jiných druhů mas. Při nedodržení hygienických zásad hrozí zejména kontaminace masa Salmonella spp. a Yersinia enterocolitica, z parazitárních agens má pro člověka význam přítomnost Trichinella spp. a Toxoplasma gondii, z možných chemických kontaminantů pak kadmium.

Classification

  • Type

    J<sub>x</sub> - Unclassified - Peer-reviewed scientific article (Jimp, Jsc and Jost)

  • CEP classification

    EE - Microbiology, virology

  • OECD FORD branch

Result continuities

  • Project

    Result was created during the realization of more than one project. More information in the Projects tab.

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Others

  • Publication year

    2013

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Name of the periodical

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Volume of the periodical

    24

  • Issue of the periodical within the volume

    2

  • Country of publishing house

    CZ - CZECH REPUBLIC

  • Number of pages

    4

  • Pages from-to

    49-52

  • UT code for WoS article

  • EID of the result in the Scopus database