FOODEX2 - Food Classification and Description System for health risk assessment
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F16%3A00011281" target="_blank" >RIV/75010330:_____/16:00011281 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Systém popisu a klasifikace vzorků potravin pro hodnocení zdravotních rizik - FoodEx2
Original language description
Hlavním problémem při popisu potravin není najít ten správný název nebo termín pro potravinu, ale to, že jednotlivé popisné spolu nejsou navzájem kompatibilní. Díky tomu je složité tato data sdílet mezi jednotlivými státy, vědeckými týmy, ale někdy i v rámci samotné organizace. Proto Evropská agentura pro bezpečnost potravin (EFSA), společně s externími pracovníky navrhla popisný systémFoodEx, který má obecnou použitelnost a je propojitelný s již existujícími databázemi. Systém se skládá z velkého množství jednotlivých potravin, seskupených do širších skupin, které jsou zasazeny v přehledné hierarchické struktuře. Krátce po vydání a implementaci systému FoodExse již v roce 2011 začala zpracovávat nová revize (FoodEx2), která by umožnila co nejpřesnější popis i klasifikaci potravin. V porovnání s předchozí verzí přibyla možnost doplnit k potravině další informace připojením tzv. facet a facetových deskriptorů. Tento unikátní systém byl implementován do struktury "Standard sample description", harmonizovaného systému pro zápis údajů o odběru a analýze vzorků potravin a krmiv nežádoucích i prospěšných chemických látek v potravinách, krmivech a ve vodě.
Czech name
Systém popisu a klasifikace vzorků potravin pro hodnocení zdravotních rizik - FoodEx2
Czech description
Hlavním problémem při popisu potravin není najít ten správný název nebo termín pro potravinu, ale to, že jednotlivé popisné spolu nejsou navzájem kompatibilní. Díky tomu je složité tato data sdílet mezi jednotlivými státy, vědeckými týmy, ale někdy i v rámci samotné organizace. Proto Evropská agentura pro bezpečnost potravin (EFSA), společně s externími pracovníky navrhla popisný systémFoodEx, který má obecnou použitelnost a je propojitelný s již existujícími databázemi. Systém se skládá z velkého množství jednotlivých potravin, seskupených do širších skupin, které jsou zasazeny v přehledné hierarchické struktuře. Krátce po vydání a implementaci systému FoodExse již v roce 2011 začala zpracovávat nová revize (FoodEx2), která by umožnila co nejpřesnější popis i klasifikaci potravin. V porovnání s předchozí verzí přibyla možnost doplnit k potravině další informace připojením tzv. facet a facetových deskriptorů. Tento unikátní systém byl implementován do struktury "Standard sample description", harmonizovaného systému pro zápis údajů o odběru a analýze vzorků potravin a krmiv nežádoucích i prospěšných chemických látek v potravinách, krmivech a ve vodě.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
DN - Environmental impact on health
OECD FORD branch
—
Result continuities
Project
—
Continuities
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Others
Publication year
2016
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů