Methods of sensory analysis of water and their use in waterworks practice
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F22%3A00014009" target="_blank" >RIV/75010330:_____/22:00014009 - isvavai.cz</a>
Result on the web
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Metody senzorické analýzy vody a jejich použití ve vodárenské praxi
Original language description
Estetická kvalita vody co do jejího pachu, chuti a vzhledu je klíčová z hlediska spotřebitelů, a proto musí této vlastnosti věnovat výrobci pitné vody zvýšenou pozornost. Tato pozornost začíná od základního požadavku: umět tyto vlastnosti exaktně stanovit. To se ukazuje jako problém zejména u pachu a chuti, protože tato oblast laboratorní znalosti a praxe bývá často zanedbávána. Náš příspěvek ukazuje, že vedle orientační senzorické analýzy podle ČSN 75 7340 a stanovení prahového čísla pachu/chuti podle ČSN EN 1622 existuje celá řada dalších standardních metod, které se v moderním vodárenství uplatňují a kterým by měli laboratoře i výrobci vody v ČR začít věnovat pozornost a zařazovat je do spektra používaných nástrojů.
Czech name
Metody senzorické analýzy vody a jejich použití ve vodárenské praxi
Czech description
Estetická kvalita vody co do jejího pachu, chuti a vzhledu je klíčová z hlediska spotřebitelů, a proto musí této vlastnosti věnovat výrobci pitné vody zvýšenou pozornost. Tato pozornost začíná od základního požadavku: umět tyto vlastnosti exaktně stanovit. To se ukazuje jako problém zejména u pachu a chuti, protože tato oblast laboratorní znalosti a praxe bývá často zanedbávána. Náš příspěvek ukazuje, že vedle orientační senzorické analýzy podle ČSN 75 7340 a stanovení prahového čísla pachu/chuti podle ČSN EN 1622 existuje celá řada dalších standardních metod, které se v moderním vodárenství uplatňují a kterým by měli laboratoře i výrobci vody v ČR začít věnovat pozornost a zařazovat je do spektra používaných nástrojů.
Classification
Type
D - Article in proceedings
CEP classification
—
OECD FORD branch
30304 - Public and environmental health
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TL03000252" target="_blank" >TL03000252: Tap Water or Bottled Water: Barriers and Motivations to Consume Drinking Water</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2022
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
Article name in the collection
Vodárenská biologie 2022
ISBN
978-80-88238-24-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Number of pages
5
Pages from-to
104-108
Publisher name
Vodní zdroje EKOMONITOR spol. s r.o.
Place of publication
Chrudim
Event location
Praha
Event date
Feb 10, 2022
Type of event by nationality
EUR - Evropská akce
UT code for WoS article
—