All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Methods of sensory analysis of water and their use in waterworks practice

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F22%3A00014009" target="_blank" >RIV/75010330:_____/22:00014009 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Metody senzorické analýzy vody a jejich použití ve vodárenské praxi

  • Original language description

    Estetická kvalita vody co do jejího pachu, chuti a vzhledu je klíčová z hlediska spotřebitelů, a proto musí této vlastnosti věnovat výrobci pitné vody zvýšenou pozornost. Tato pozornost začíná od základního požadavku: umět tyto vlastnosti exaktně stanovit. To se ukazuje jako problém zejména u pachu a chuti, protože tato oblast laboratorní znalosti a praxe bývá často zanedbávána. Náš příspěvek ukazuje, že vedle orientační senzorické analýzy podle ČSN 75 7340 a stanovení prahového čísla pachu/chuti podle ČSN EN 1622 existuje celá řada dalších standardních metod, které se v moderním vodárenství uplatňují a kterým by měli laboratoře i výrobci vody v ČR začít věnovat pozornost a zařazovat je do spektra používaných nástrojů.

  • Czech name

    Metody senzorické analýzy vody a jejich použití ve vodárenské praxi

  • Czech description

    Estetická kvalita vody co do jejího pachu, chuti a vzhledu je klíčová z hlediska spotřebitelů, a proto musí této vlastnosti věnovat výrobci pitné vody zvýšenou pozornost. Tato pozornost začíná od základního požadavku: umět tyto vlastnosti exaktně stanovit. To se ukazuje jako problém zejména u pachu a chuti, protože tato oblast laboratorní znalosti a praxe bývá často zanedbávána. Náš příspěvek ukazuje, že vedle orientační senzorické analýzy podle ČSN 75 7340 a stanovení prahového čísla pachu/chuti podle ČSN EN 1622 existuje celá řada dalších standardních metod, které se v moderním vodárenství uplatňují a kterým by měli laboratoře i výrobci vody v ČR začít věnovat pozornost a zařazovat je do spektra používaných nástrojů.

Classification

  • Type

    D - Article in proceedings

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    30304 - Public and environmental health

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/TL03000252" target="_blank" >TL03000252: Tap Water or Bottled Water: Barriers and Motivations to Consume Drinking Water</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2022

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • Article name in the collection

    Vodárenská biologie 2022

  • ISBN

    978-80-88238-24-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Number of pages

    5

  • Pages from-to

    104-108

  • Publisher name

    Vodní zdroje EKOMONITOR spol. s r.o.

  • Place of publication

    Chrudim

  • Event location

    Praha

  • Event date

    Feb 10, 2022

  • Type of event by nationality

    EUR - Evropská akce

  • UT code for WoS article