All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

The smell and taste of drinking water in the Czech Republic and how to improve it

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F23%3A00014300" target="_blank" >RIV/75010330:_____/23:00014300 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.bienalkaczwa.cz/o-konferenci/sborniky-konference" target="_blank" >https://www.bienalkaczwa.cz/o-konferenci/sborniky-konference</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Pach a chuť pitné vody v ČR a jak je zlepšit

  • Original language description

    Podle dostupných údajů existuje v ČR rozpor mezi hodnocením pachu a chuti pitné vody ze strany spotřebitelů a laboratoří. Podle dat z IS PiVo nejsou v podstatě s pachem/chutí pitné vody žádné problémy, protože jen zcela výjimečně jsou hodnoceny jako nepřijatelné. Avšak průzkumy spotřebitelů ukazují, že negativně vnímá pach/chuť pitné vody asi 5 až 15 % z nich. Příspěvek se zamýšlí nad příčinami, které mají kořeny v dlouhodobém podceňování organoleptické kvality vody, a informuje o chystaných opatřeních, jejichž cílem je zlepšení schopnosti laboratoří provádět senzorickou analýzu. Těmi jsou vyjasnění právního rámce, vydání metodické příručky a pilotní zavedení senzorického panelu spotřebitelů.

  • Czech name

    Pach a chuť pitné vody v ČR a jak je zlepšit

  • Czech description

    Podle dostupných údajů existuje v ČR rozpor mezi hodnocením pachu a chuti pitné vody ze strany spotřebitelů a laboratoří. Podle dat z IS PiVo nejsou v podstatě s pachem/chutí pitné vody žádné problémy, protože jen zcela výjimečně jsou hodnoceny jako nepřijatelné. Avšak průzkumy spotřebitelů ukazují, že negativně vnímá pach/chuť pitné vody asi 5 až 15 % z nich. Příspěvek se zamýšlí nad příčinami, které mají kořeny v dlouhodobém podceňování organoleptické kvality vody, a informuje o chystaných opatřeních, jejichž cílem je zlepšení schopnosti laboratoří provádět senzorickou analýzu. Těmi jsou vyjasnění právního rámce, vydání metodické příručky a pilotní zavedení senzorického panelu spotřebitelů.

Classification

  • Type

    O - Miscellaneous

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    30304 - Public and environmental health

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/TL03000252" target="_blank" >TL03000252: Tap Water or Bottled Water: Barriers and Motivations to Consume Drinking Water</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2023

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů