The smell and taste of drinking water in the Czech Republic and how to improve it
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F23%3A00014300" target="_blank" >RIV/75010330:_____/23:00014300 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.bienalkaczwa.cz/o-konferenci/sborniky-konference" target="_blank" >https://www.bienalkaczwa.cz/o-konferenci/sborniky-konference</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Pach a chuť pitné vody v ČR a jak je zlepšit
Original language description
Podle dostupných údajů existuje v ČR rozpor mezi hodnocením pachu a chuti pitné vody ze strany spotřebitelů a laboratoří. Podle dat z IS PiVo nejsou v podstatě s pachem/chutí pitné vody žádné problémy, protože jen zcela výjimečně jsou hodnoceny jako nepřijatelné. Avšak průzkumy spotřebitelů ukazují, že negativně vnímá pach/chuť pitné vody asi 5 až 15 % z nich. Příspěvek se zamýšlí nad příčinami, které mají kořeny v dlouhodobém podceňování organoleptické kvality vody, a informuje o chystaných opatřeních, jejichž cílem je zlepšení schopnosti laboratoří provádět senzorickou analýzu. Těmi jsou vyjasnění právního rámce, vydání metodické příručky a pilotní zavedení senzorického panelu spotřebitelů.
Czech name
Pach a chuť pitné vody v ČR a jak je zlepšit
Czech description
Podle dostupných údajů existuje v ČR rozpor mezi hodnocením pachu a chuti pitné vody ze strany spotřebitelů a laboratoří. Podle dat z IS PiVo nejsou v podstatě s pachem/chutí pitné vody žádné problémy, protože jen zcela výjimečně jsou hodnoceny jako nepřijatelné. Avšak průzkumy spotřebitelů ukazují, že negativně vnímá pach/chuť pitné vody asi 5 až 15 % z nich. Příspěvek se zamýšlí nad příčinami, které mají kořeny v dlouhodobém podceňování organoleptické kvality vody, a informuje o chystaných opatřeních, jejichž cílem je zlepšení schopnosti laboratoří provádět senzorickou analýzu. Těmi jsou vyjasnění právního rámce, vydání metodické příručky a pilotní zavedení senzorického panelu spotřebitelů.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
30304 - Public and environmental health
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TL03000252" target="_blank" >TL03000252: Tap Water or Bottled Water: Barriers and Motivations to Consume Drinking Water</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2023
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů