Episodic deterioration of the smell and taste of drinking water in Prague and other places supplied with water from the Želivka Water Treatment Plant in the second half of 2023 from the perspective of the NIPH
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F24%3A00014893" target="_blank" >RIV/75010330:_____/24:00014893 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://seminare.ekomonitor.cz/data/seminars/200/secret-files/f736cc7b8bca34fc232665f178d414d1.pdf" target="_blank" >https://seminare.ekomonitor.cz/data/seminars/200/secret-files/f736cc7b8bca34fc232665f178d414d1.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Epizodické zhoršení pachu a chuti pitné vody v Praze a na dalších místech zásobovaných vodou z ÚV Želivka ve druhé polovině roku 2023 z pohledu SZÚ
Original language description
Mezi polovinou července a začátkem listopadu 2023 byla na ÚV Želivka odstavena ozonizace a aktivní uhlí, což mělo za následek zhoršený pach a chuť pitné vody ve velké části Prahy a některých místech ve Středočeském kraji. Pach byl pravděpodobně způsoben látkou 2,4,6-trichloroanisol, k jejíž identifikaci byla využita metoda plynové chromatografie s olfaktometrickou detekcí. Vzhledem k nízkému prahu vnímání však nebyla ve vzorcích instrumentálně kvantifikována. Při senzorickém zkoušení podle ČSN EN 1622 bylo v laboratoři vody SZÚ opakovaně zjištěno překračování limitu pro pach a chuť pitné vody (prahová čísla TON 6–16, TFN 3–12). Podle výsledků dotazníkového šetření provedeného mezi zaměstnanci SZÚ jen menší část z nich považovala pach a chuť vody za nepřijatelné. To však neznamená, že pitná voda v tomto období odpovídala požadavkům vyhlášky č. 252/2004 Sb. pro pach a chuť.
Czech name
Epizodické zhoršení pachu a chuti pitné vody v Praze a na dalších místech zásobovaných vodou z ÚV Želivka ve druhé polovině roku 2023 z pohledu SZÚ
Czech description
Mezi polovinou července a začátkem listopadu 2023 byla na ÚV Želivka odstavena ozonizace a aktivní uhlí, což mělo za následek zhoršený pach a chuť pitné vody ve velké části Prahy a některých místech ve Středočeském kraji. Pach byl pravděpodobně způsoben látkou 2,4,6-trichloroanisol, k jejíž identifikaci byla využita metoda plynové chromatografie s olfaktometrickou detekcí. Vzhledem k nízkému prahu vnímání však nebyla ve vzorcích instrumentálně kvantifikována. Při senzorickém zkoušení podle ČSN EN 1622 bylo v laboratoři vody SZÚ opakovaně zjištěno překračování limitu pro pach a chuť pitné vody (prahová čísla TON 6–16, TFN 3–12). Podle výsledků dotazníkového šetření provedeného mezi zaměstnanci SZÚ jen menší část z nich považovala pach a chuť vody za nepřijatelné. To však neznamená, že pitná voda v tomto období odpovídala požadavkům vyhlášky č. 252/2004 Sb. pro pach a chuť.
Classification
Type
O - Miscellaneous
CEP classification
—
OECD FORD branch
30304 - Public and environmental health
Result continuities
Project
<a href="/en/project/TL03000252" target="_blank" >TL03000252: Tap Water or Bottled Water: Barriers and Motivations to Consume Drinking Water</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2024
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů