All

What are you looking for?

All
Projects
Results
Organizations

Quick search

  • Projects supported by TA ČR
  • Excellent projects
  • Projects with the highest public support
  • Current projects

Smart search

  • That is how I find a specific +word
  • That is how I leave the -word out of the results
  • “That is how I can find the whole phrase”

Czech Fish Dishes (Carp not only at Christmas)

The result's identifiers

  • Result code in IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75075741%3A_____%2F20%3AN0000039" target="_blank" >RIV/75075741:_____/20:N0000039 - isvavai.cz</a>

  • Result on the web

    <a href="https://www.nzm.cz/veda-a-vyzkum/odborne-publikace" target="_blank" >https://www.nzm.cz/veda-a-vyzkum/odborne-publikace</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternative languages

  • Result language

    čeština

  • Original language name

    Česká rybí kuchyně aneb kapr nejen o Vánocích

  • Original language description

    Kritický katalog ke stejnojmenné výstavě je vědeckým výstupem projektu NAKI – Kulturní tradice českého rybářství ve světle jejího využití v cestovním ruchu a krajinotvorbě (DG18P02OVV057). Katalog přibližuje postavení sladkovodních ryb a rybích potravin v historické kulturní tradici české národní kuchyně s propojením soudobých kulturních eventů, revitalizace stravovacích tradic a gastronomicky regionálně významných segmentů. Na podkladě hmotných předmětů, fotografického, textového a ikonografického materiálu se tak snaží podpořit konzumaci českých sladkovodních ryb a jejich stabilní zařazení na český jídelníček. Jednotlivé části katalogu představují symbolickou cestu rybího masa z produkčního prostředí přes výlov, přepravu, uchování, kuchyňské zpracování až ke konzumentovi. Katalog je příkladem možného propojení historické metody využívající nepublikované archivní materiály s aktuálními otázkami české gastronomie, z nichž má mimořádný význam důraz na kvalitu a čerstvost rybího masa a jeho pozitivní vliv na lidské zdraví. Poznávací optika autorů je rovněž zaměřena na fenomén konzumace kapra v období vánočních svátků. Z obecně vědních metod, jako jsou analýza, syntéza, indukce, dedukce, komparace, byly použity zejména modifikace metody analýzy a indukce ve formě statistické analýzy. Pramenná základna katalogu se opírá o archivně historický výzkum, rešerši dostupné literatury a sběr dat v rámci terénního průzkumu. Metodologické aspekty předkládaného katalogu v sobě zahrnují rovněž prvky případové studie, a to při výkladu o jednotlivých druzích náčiní, nádobí, při výkladu o konkrétních druzích ryb a o významných osobnostech oboru. Výstup je v souladu s Koncepcí vědy a výzkumu NZM, konkrétně jde o Výzkumný záměr I, aktivitu „Vodní ekosystém, rybníkářství a rybářství“.

  • Czech name

    Česká rybí kuchyně aneb kapr nejen o Vánocích

  • Czech description

    Kritický katalog ke stejnojmenné výstavě je vědeckým výstupem projektu NAKI – Kulturní tradice českého rybářství ve světle jejího využití v cestovním ruchu a krajinotvorbě (DG18P02OVV057). Katalog přibližuje postavení sladkovodních ryb a rybích potravin v historické kulturní tradici české národní kuchyně s propojením soudobých kulturních eventů, revitalizace stravovacích tradic a gastronomicky regionálně významných segmentů. Na podkladě hmotných předmětů, fotografického, textového a ikonografického materiálu se tak snaží podpořit konzumaci českých sladkovodních ryb a jejich stabilní zařazení na český jídelníček. Jednotlivé části katalogu představují symbolickou cestu rybího masa z produkčního prostředí přes výlov, přepravu, uchování, kuchyňské zpracování až ke konzumentovi. Katalog je příkladem možného propojení historické metody využívající nepublikované archivní materiály s aktuálními otázkami české gastronomie, z nichž má mimořádný význam důraz na kvalitu a čerstvost rybího masa a jeho pozitivní vliv na lidské zdraví. Poznávací optika autorů je rovněž zaměřena na fenomén konzumace kapra v období vánočních svátků. Z obecně vědních metod, jako jsou analýza, syntéza, indukce, dedukce, komparace, byly použity zejména modifikace metody analýzy a indukce ve formě statistické analýzy. Pramenná základna katalogu se opírá o archivně historický výzkum, rešerši dostupné literatury a sběr dat v rámci terénního průzkumu. Metodologické aspekty předkládaného katalogu v sobě zahrnují rovněž prvky případové studie, a to při výkladu o jednotlivých druzích náčiní, nádobí, při výkladu o konkrétních druzích ryb a o významných osobnostech oboru. Výstup je v souladu s Koncepcí vědy a výzkumu NZM, konkrétně jde o Výzkumný záměr I, aktivitu „Vodní ekosystém, rybníkářství a rybářství“.

Classification

  • Type

    B - Specialist book

  • CEP classification

  • OECD FORD branch

    40103 - Fishery

Result continuities

  • Project

    <a href="/en/project/DG18P02OVV057" target="_blank" >DG18P02OVV057: Cultural traditions of Czech fishing in the light of its utilization in tourism and landscape architecture</a><br>

  • Continuities

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Others

  • Publication year

    2020

  • Confidentiality

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Data specific for result type

  • ISBN

    978-80-88270-15-7

  • Number of pages

    122

  • Publisher name

    Národní zemědělské muzeum, s. p. o.

  • Place of publication

    Praha

  • UT code for WoS book