Czech Fish Dishes (Carp not only at Christmas)
The result's identifiers
Result code in IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75075741%3A_____%2F20%3AN0000039" target="_blank" >RIV/75075741:_____/20:N0000039 - isvavai.cz</a>
Result on the web
<a href="https://www.nzm.cz/veda-a-vyzkum/odborne-publikace" target="_blank" >https://www.nzm.cz/veda-a-vyzkum/odborne-publikace</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternative languages
Result language
čeština
Original language name
Česká rybí kuchyně aneb kapr nejen o Vánocích
Original language description
Kritický katalog ke stejnojmenné výstavě je vědeckým výstupem projektu NAKI – Kulturní tradice českého rybářství ve světle jejího využití v cestovním ruchu a krajinotvorbě (DG18P02OVV057). Katalog přibližuje postavení sladkovodních ryb a rybích potravin v historické kulturní tradici české národní kuchyně s propojením soudobých kulturních eventů, revitalizace stravovacích tradic a gastronomicky regionálně významných segmentů. Na podkladě hmotných předmětů, fotografického, textového a ikonografického materiálu se tak snaží podpořit konzumaci českých sladkovodních ryb a jejich stabilní zařazení na český jídelníček. Jednotlivé části katalogu představují symbolickou cestu rybího masa z produkčního prostředí přes výlov, přepravu, uchování, kuchyňské zpracování až ke konzumentovi. Katalog je příkladem možného propojení historické metody využívající nepublikované archivní materiály s aktuálními otázkami české gastronomie, z nichž má mimořádný význam důraz na kvalitu a čerstvost rybího masa a jeho pozitivní vliv na lidské zdraví. Poznávací optika autorů je rovněž zaměřena na fenomén konzumace kapra v období vánočních svátků. Z obecně vědních metod, jako jsou analýza, syntéza, indukce, dedukce, komparace, byly použity zejména modifikace metody analýzy a indukce ve formě statistické analýzy. Pramenná základna katalogu se opírá o archivně historický výzkum, rešerši dostupné literatury a sběr dat v rámci terénního průzkumu. Metodologické aspekty předkládaného katalogu v sobě zahrnují rovněž prvky případové studie, a to při výkladu o jednotlivých druzích náčiní, nádobí, při výkladu o konkrétních druzích ryb a o významných osobnostech oboru. Výstup je v souladu s Koncepcí vědy a výzkumu NZM, konkrétně jde o Výzkumný záměr I, aktivitu „Vodní ekosystém, rybníkářství a rybářství“.
Czech name
Česká rybí kuchyně aneb kapr nejen o Vánocích
Czech description
Kritický katalog ke stejnojmenné výstavě je vědeckým výstupem projektu NAKI – Kulturní tradice českého rybářství ve světle jejího využití v cestovním ruchu a krajinotvorbě (DG18P02OVV057). Katalog přibližuje postavení sladkovodních ryb a rybích potravin v historické kulturní tradici české národní kuchyně s propojením soudobých kulturních eventů, revitalizace stravovacích tradic a gastronomicky regionálně významných segmentů. Na podkladě hmotných předmětů, fotografického, textového a ikonografického materiálu se tak snaží podpořit konzumaci českých sladkovodních ryb a jejich stabilní zařazení na český jídelníček. Jednotlivé části katalogu představují symbolickou cestu rybího masa z produkčního prostředí přes výlov, přepravu, uchování, kuchyňské zpracování až ke konzumentovi. Katalog je příkladem možného propojení historické metody využívající nepublikované archivní materiály s aktuálními otázkami české gastronomie, z nichž má mimořádný význam důraz na kvalitu a čerstvost rybího masa a jeho pozitivní vliv na lidské zdraví. Poznávací optika autorů je rovněž zaměřena na fenomén konzumace kapra v období vánočních svátků. Z obecně vědních metod, jako jsou analýza, syntéza, indukce, dedukce, komparace, byly použity zejména modifikace metody analýzy a indukce ve formě statistické analýzy. Pramenná základna katalogu se opírá o archivně historický výzkum, rešerši dostupné literatury a sběr dat v rámci terénního průzkumu. Metodologické aspekty předkládaného katalogu v sobě zahrnují rovněž prvky případové studie, a to při výkladu o jednotlivých druzích náčiní, nádobí, při výkladu o konkrétních druzích ryb a o významných osobnostech oboru. Výstup je v souladu s Koncepcí vědy a výzkumu NZM, konkrétně jde o Výzkumný záměr I, aktivitu „Vodní ekosystém, rybníkářství a rybářství“.
Classification
Type
B - Specialist book
CEP classification
—
OECD FORD branch
40103 - Fishery
Result continuities
Project
<a href="/en/project/DG18P02OVV057" target="_blank" >DG18P02OVV057: Cultural traditions of Czech fishing in the light of its utilization in tourism and landscape architecture</a><br>
Continuities
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Others
Publication year
2020
Confidentiality
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Data specific for result type
ISBN
978-80-88270-15-7
Number of pages
122
Publisher name
Národní zemědělské muzeum, s. p. o.
Place of publication
Praha
UT code for WoS book
—