Zvýšení spotřeby mléka poznáním vlivů měnících se prvovýrobních technologických faktorů a zdravotních ukazatelů stád krav na nutriční kvalitu a biologickou hodnotu syrového kravského mléka jako potravinářské suroviny
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Kvalitní a bezpečná výživa (Národní program výzkumu)
Veřejná soutěž
Kvalitní a bezpečná výživa 1 (SMZE2004NTP1)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
5526/04 - 3020
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
The increasing of the milk consumption by the study of impacts of the changed technologies in the milk production and impacts of health parameters of dairy cow herds on the nutritional quality and biological value of cow milk as foodstuff raw material
Anotace anglicky
The project is proposed and aimed for obtaining the arguments for milk consumption in its basis. The agriculture production has been very significant changed in terms of technology structure during last fifteen years in the Czech Republic. The milk production has been changed in the similar way: dairy cow rearing; breed composition of the dairy cattle population; milking equipment; dairy cow freeding; milk yield; hygienical safety; raw milk quality. These changes have been mostly positive. Mentioned changes have caused certain impacts in terms of milk composition and properties - it means changes of molecule composition of its main nutritional components and its biological value. This compoments were studied in sixtieth and eightieth years at last timebut not after mentioned technological changes in last years. The hygienical quality of raw milk has been increased very significantly during these technological changes. Nevertheless, the public consumers have been informed negatively about useability o
Vědní obory
Kategorie VaV
NV - Neprůmyslový výzkum (aplikovaný výzkum s výjimkou průmyslového)
CEP - hlavní obor
GG - Chov hospodářských zvířat
CEP - vedlejší obor
GM - Potravinářství
CEP - další vedlejší obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
21101 - Food and beverages<br>40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)<br>40202 - Pets
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Cílem projektu byla aktualizace poznatků o vlivech provozních systémů a zdravotního stavu dojnic na biologicko-nutriční hodnotu kravského mléka po období kvalitativních změn chovatelských technologií.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 4. 2004
Ukončení řešení
31. 12. 2008
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
10. 3. 2008
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP09-MZE-1B-U/04:3
Datum dodání záznamu
4. 11. 2009
Finance
Celkové uznané náklady
2 850 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
2 850 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč