Molekulárně-genetické metody pro identifikaci probiotických bakterií lidského původu s vhodnými technologickými a hygienicko-zdravotními vlastnostmi pro výrobu funkčních potravin.
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Využití přírodních zdrojů (Národní program výzkumu)
Veřejná soutěž
Využití přírodních zdrojů 2 (SMZE2005NPV03)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
39642/05-13020
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Molecular-genetic methods for identification of probiotic bacteria with good technologic, hygienic, and health properties
Anotace anglicky
Growth media for the lactic acid bacteria and bifidobacteria with new composition will be composed. New approaches of the isolation and separation of DNA and identification of industrialy important bacteria will be introduced. New strains of lactobacilliand bifidobacteria of human origin with good technologic properties will be isolated and identified. Right identification of part Czech gene resources of lactic acid bacteria in collection Laktoflora will be confirmed.
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
EB - Genetika a molekulární biologie
CEP - další vedlejší obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
10603 - Genetics and heredity (medical genetics to be 3)<br>10604 - Reproductive biology (medical aspects to be 3)<br>10605 - Developmental biology<br>10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages<br>30101 - Human genetics
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Řešní probíhalo v souladu s časovým plánem a metodikou projektu,výsledky mají praktické využití.Byly získány nové kmeny laktobacilů a bifidobakterií s probiotickými vlastnostmi.Byla nalezena vhodná kultivační média.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 12. 2005
Ukončení řešení
31. 12. 2009
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
7. 4. 2009
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP10-MZE-1G-U/02:2
Datum dodání záznamu
29. 6. 2011
Finance
Celkové uznané náklady
6 153 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
6 153 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč